open-navfaktor-logo
search
Sud u Splitu
Neredi u kojima je ubijen Vedran Puljić: Oliver Knezović ponovo oslobođen za pokušaj ubistva
Oliver Knezović je i na ponovljenom suđenju u petak u Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno oslobođen za krivično djelo pokušaj ubistva u vezi sa slučajem navijačkih nereda 4. oktobra 2009. godine, a u kojima je ubijen navijač FK Sarajevo Vedran Puljić.
01.12.2023. u 12:16
get url
text

Sud je ponovo donio oslobađajuću presudu za pokušaj ubistva, nakon što je Visoki kazneni sud Republike Hrvatske krajem septembra 2023. godine vratio slučaj prvostepenom sudu, prenosi Bljesak.

Hrvatski Visoki kazneni sud je Knezoviću za općeopasnu radnju tada smanjio kaznu s četiri na dvije godine zatvora od kojih će jednu morati provesti u zatvoru dok je druga godina uvjetna s rokom kušnje od tri godine.

U navijačkim neredima koji su se tog 4. oktobra dogodili u Širokom Brijegu, nakon masovne tuče u pucnjavi je ubijen Vedran Puljić, a više osoba je povrijeđeno.

FOTO: Tomislav Milicevic /Pixsell

Knezović je tokom nereda uzeo službeni pištolj jednog od policajaca koji su osiguravali utakmicu i ispalio više hitaca. Nakon toga se prijavio u širokobriješku policiju, da bi kasnije pobjegao i u pratnji advokata otišao u policijsku stanicu u Zagrebu.

U početku mu se sudilo za ubistvo Vedrana Puljića i još šest pokušaja ubistva, da bi u septembru 2017. godine hrvatsko tužilaštvo nakon domaćeg vještačenja, izmijenilo optužnicu pa ga je teretilo za dva djela - pokušaj ubistva, bez navođenja koga, i dovođenje u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.