open-navfaktor-logo
search
Premijer Izraela
Netanyahu naredio trupama da se pripreme za upad u Rafah
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je trupama da se pripreme za ulazak u prenaseljeni grad Rafah u Gazi, iako nova runda pregovora usmjerena na osiguranje primirja s Hamasom treba biti otvorena u četvrtak u Kairu.
08.02.2024. u 07:51
get url
text

​Netanyahu je objavio naredbu nakon što je odbio Hamasov odgovor na prijedlog o prekidu vatre u središtu intenzivnih nedavnih diplomatskih napora, iako je gostujući američki državni sekretar Antony Blinken u srijedu insistirao da još vidi "prostor za postizanje sporazuma".

U međuvremenu je rasla zabrinutost za stotine hiljada Palestinaca koji su potražili utočište u Rafahu duž egipatske granice, a šef UN-a Antonio Guterres upozorio je da bi vojni prodor u grad "eksponencijalno povećao ono što je već humanitarna noćna mora".

U televizijskim izjavama u srijedu, Netanyahu je rekao da je naredio trupama da se "pripreme za djelovanje" u gradu i da je "potpuna pobjeda" nad Hamasom udaljena samo nekoliko mjeseci.

Što se tiče prijedloga o prekidu vatre, dodao je: "Popuštanje pred bizarnim zahtjevima Hamasa za koje smo upravo čuli, samo će dovesti do novog masakra."

Blinken, koji je na još jednom putovanju u regiji kako bi tražio primirje, rekao je novinarima u Tel Avivu da Hamasov kontraprijedlog barem nudi priliku "da se nastavi s pregovorima".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.