open-navfaktor-logo
search
Premijer kategoričan
Netanyahu: Nećemo ukloniti vojsku iz Pojasa Gaze i nećemo osloboditi hiljade terorista
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je u utorak da se njegova vlada neće povući iz Pojasa Gaze tokom pokušaja za postizanje sporazuma o prekidu vatre s Hamasom.
30.01.2024. u 17:09
get url
text

VEZANI TEKST - Hamas: Razmatramo prijedlog sporazuma o prekidu vatre i razmjeni talaca

- Nećemo ukloniti vojsku iz Pojasa Gaze i nećemo osloboditi hiljade terorista - rekao je Netanyahu prilikom posjete izraelskom naselju Eli na okupiranoj Zapadnoj obali i dodao:

- Ja sam posvećen tome, naši borci su posvećeni tome, i apsolutna većina ljudi je posvećena tome. Nećemo se zadovoljiti sa ništa manje od totalne pobjede.

Izraelski premijer je rekao da neće zaustaviti rat u Gazi do "eliminacije Hamasa, povratka svih talaca i obećanja da Gaza više neće predstavljati prijetnju Izraelu".

Bijela kuća je u ponedjeljak saopćila da su pregovarači koji žele postići dogovor za oslobađanje dodatnih talaca koje drži Hamas razvili "okvir" koji bi mogao dovesti do konačnog dogovora.

Prema pisanju izraelskog lista Haaretz, prijedlog uključuje oslobađanje 35 izraelskih talaca u zamjenu za šestonedjeljni prekid vatre u Gazi i oslobađanje hiljada palestinskih zatvorenika.

U utorak je šef Hamasa Ismail Haniyeh potvrdio da njegova grupa proučava prijedlog sporazuma o prekidu vatre s Izraelom.

Vjeruje se da Hamas drži skoro 136 Izraelaca nakon prekograničnog napada 7. oktobra.

Izrael je nakon napada Hamasa pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze, u kojoj je ubijen najmanje 26.751 Palestinac i ranjeno 65.636. Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.