open-navfaktor-logo
search
Premijer Izraela
Netanyahu objavio plan za Gazu nakon rata: Mislim da će...
Izrael će imati sveukupnu odgovornost za sigurnost u Gazi na neodređeno vrijeme nakon završetka rata s Hamasom, kazao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.
07.11.2023. u 07:52
get url
text

- Gazom bi trebali upravljati oni koji ne žele nastaviti putem Hamasa. Mislim da će Izrael, na neodređeno vrijeme imati ukupnu odgovornost za sigurnost. Kad nemamo tu sigurnosnu odgovornost, ono što imamo je erupcija Hamasovog terora u razmjerama koje nismo mogli ni zamisliti - kazao je Netanyahu u intervjuu za ABC News.

Ponovio je da Izrael neće dopustiti opći prekid vatre dok Hamas ne oslobodi sve taoce.

Međutim, Netanyahu je rekao da je spreman na kratke pauze.

- Što se tiče taktičkih malih pauza, sat ovdje, sat tamo, imali smo ih i prije. Provjerit ćemo okolnosti kako bismo omogućili ulazak humanitarne robe ili dopustili izlazak naših talaca. Ali ne mislim da će doći do općeg prekida vatre - naveo je Netanyahu.

Osvrnuo se i na ulogu Irana i Hezbolaha, upozoravajući ih da se više ne upliću.

- Mislim da su shvatili da će, ako uđu u rat na značajan način, odgovor biti vrlo, vrlo snažan i nadam se da neće napraviti tu grešku - rekao je Netanyahu.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby komentirao je izjavu izraelskog premijera.

- Ono što podržavamo je da Hamas više ne može kontrolirati Gazu. Vodimo razgovore s našim izraelskim kolegama o tome kako bi upravljanje u Gazi trebalo izgledati nakon sukoba i ne vjerujem da je bilo kakvo rješenje postignuto na ovaj ili onaj način - kazao je Kirby.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.