open-navfaktor-logo
search
Atlantska oluja
Nevrijeme poharalo dijelove Evrope: Ima mrtvih i nestalih, u Švedskoj izmjerena minus 43 stepena Celzijusa
Dijelovi sjeverozapadne Evrope suočavaju se sa posljedicama najnovije u nizu atlantskih oluja koje su donijele kišu ili snijeg, dok se u sjevernoj Skandinaviji bilježi ekstremno hladno vrijeme.
03.01.2024. u 19:35
get url
text

Arktičko selo Kvikkjokk zabilježilo je noćnu temperaturu od minus 43,6 stepeni Celzijusa, najhladniju u Švedskoj za januar u posljednjih 25 godina, saopćio je Švedski meteorološki zavod.

 

U Laponiji na sjeveru Finske, žena je nestala u mećavi dok je skijala u utorak te je kasnije pronađena mrtva u lavini.

Potraga za njenim djetetom nastavila se u srijedu, izvijestila je finska policija.

U sjevernoj Francuskoj, spasilačke ekipe pomogle su evakuirati stanovnike iz poplavljenih kuća u gradu Arquesu u departmanu Pas de Calais, regiji koja je poplavljena po drugi put u dva mjeseca nakon obilnih padavina.

Očekuje se još 20 do 40 milimetara kiše u roku od nekoliko sati, a crveno upozorenje pokazuje da je rijeka Aa blizu da izađe iz korita.

 

Trajekt koji je putovao iz Norveške u Dansku s oko 900 putnika nije mogao pristati u Kopenhagenu zbog oluje i čeka da vjetar stane, iako se to možda neće dogoditi prije četvrtka ujutro, saopćila je tamošnja brodska kompanija DFDS.

U Norveškoj je južni grad Kristiansand objavio zatvaranje škola i otkazivanje javnih autobusa zbog obilnog snijega.

 

Ista oluja, nazvana Henk s obje strane Sjevernog mora, donijela je oluje i obilnu kišu dijelovima Engleske i Walesa u utorak, uzrokujući prekide u opskrbi strujom, poremećaje u željezničkom saobraćaju i zatvaranje glavnih cesta zbog poplava.

 

Drveće je padalo na ceste i željezničke pruge, pri čemu je jedan motociklist poginuo na jugozapadu Engleske.

Žena od 59 godina preminula je u belgijskoj pokrajini Istočna Flandrija nakon što ju je pogodila odnesena ograda tokom obilnih kiša u zemlji, izjavila je lokalna guvernerka Carina Van Cauter.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.