open-navfaktor-logo
search
166 umrlih u danu
Njemačka bilježi novi rekord novozaraženih koronavirusom
Njemačka je izvijestila o novom rekordu od 164.000 zaraženih Covidom-19 u jednom danu dok se donji dom parlamenta pripremao za raspravu o prijedlozima da se zahtijeva ili snažno potiče stanovnike na vakcinisanje.
26.01.2022. u 11:16
get url
text

Oko 75 posto stanovništva primilo je barem jednu dozu vakcine, što je manje nego u drugim zapadnoevropskim zemljama kao što su Francuska, Italija ili Španija, gdje su ekvivalentne brojke 80, 83 i 86 posto vakcinisanih.

Prijedlozi o kojima se raspravlja uključuju zahtjev da se svi odrasli stanovnici Njemačke vakcinišu protiv Covid-19, ili samo oni stariji od 50 godina, ili samo da svi oni koji nisu vakcinisani dobiju savjet da to učine.

Na početku pandemije koronavirusa Njemačka je bila uspješnija od mnogih  drugih zemalja u ograničavanju zaraza praćenjem slučajeva infekcije i mjerama karantina.

Ali od prošlog ljeta, skepticizam prema vakcini i pad u regionalnoj koordinaciji učinili su svoje, a nezadovoljstvo javnosti je raslo.

Vrlo zarazna varijanta omikrona posebno je povećala broj slučajeva infekcije.

Danas objavljenih 166 smrtnih slučajeva povećalo je ukupni broj umrlih od Covida-19 u Njemačkoj na 117.126, prenosi Reuters.

Njemački parlament trebao bi u srijedu održati prvu raspravu o mogućoj obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa u toj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na dnevnom redu zasjedanja parlamenta trebale bi se razmatrati tri opcije: obavezna vakcinacija za sve odrasle osobe, za sve starije od 50 godina ili neobavezno vakcinisanje.

Njemački političari dugo su insistirali na tome da neće biti obaveznog vakcinisanja u njihovoj zemlji. Međutim, situacija se preokrenula krajem prošle godine zbog nezadovoljstva javnosti da se zatvaranjem koči borba protiv koronavirusa.

Neposredno prije nego što je postao kancelar u decembru, Olaf Scholz se založio za obaveznu vakcinaciju, predviđajući da će odluka stupiti na snagu u februaru ili početkom marta.

Zastupnici bi u srijedu trebali započeti debatu, ali još uvijek nije poznato kada će zakon ići na glasanje i eventualno stupiti na snagu.

Njemački parlament je prošlog mjeseca odobrio zakon kojim se od osoblja u bolnicama i staračkim domovima traži da do sredine marta budu potpuno vakcinisani protiv koronavirusa ili da su se oporavili od bolesti.

Prošle sedmice, susjedna Austrija postala je prva evropska zemlja koja je odobrila obaveznu vakcinaciju za sve odrasle osobe, a odluka će stupiti na snagu sredinom marta.

Neke druge evropske zemlje uvele su obaveznu vakcinaciju za određene profesije ili starosne grupe.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.