open-navfaktor-logo
search
Bundestag
Njemačka odobrila legalizaciju kanabisa za ličnu upotrebu
Zastupnici u njemačkom parlamentu (Bundestag) u petak su glasali za djelimičnu legalizaciju kanabisa, uprkos zabrinutosti zdravstvenih stručnjaka i policijskih sindikata.
23.02.2024. u 20:50
get url
text

Čak 407 zastupnika, uglavnom iz lijevo-liberalne koalicione vlade kancelara Olafa Scholza, glasalo je za prijedlog zakona, dok je 226 konzervativnih i krajnje desničarskih zastupnika glasalo protiv. Četiri zastupnika su bila suzdržana.

Prije glasanja, ministar zdravlja Karl Lauterbach pozvao je zakonodavce da podrže novi zakon, tvrdeći da je prethodna politika kriminalizacije kanabisa propala, jer je njegova potrošnja nastavila rasti posljednjih godina.

- Danas usvajamo veoma važan zakon, koji će iz temelja promijeniti našu politiku kontrole kanabisa. Sa novim zakonima, naš prvi cilj je borba protiv crnog tržišta. Naš drugi cilj je bolja zaštita mladih i djece - rekao je Lauterbach i dodao da će nova zakonska regulativa spriječiti i prodaju toksičnih proizvoda od kriminalnih grupa.

Prema novom zakonu, pojedincima starijim od 18 godina bit će dozvoljeno da posjeduju do 25 grama kanabisa. Dozvoljeno je i samouzgajanje do tri biljke kod kuće za ličnu potrošnju.

Neprofitnim udruženjima, sa najviše 500 članova, bit će dozvoljeno da uzgajaju kanabis i da ga distribuiraju članovima. Član bi, prema novom zakonu, mogao dobiti najviše 50 grama kanabisa mjesečno.

U okviru mjera zaštite djece i mladih, konzumacija kanabisa bit će zabranjena u krugu od 100 metara od škola, igrališta, omladinskih centara i sportskih objekata. Minimalna kazna za prodaju kanabisa mladima bit će povećana na dvije godine zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.