open-navfaktor-logo
search
Protest
Njemački poljoprivrednici traktorima blokirali glavne ulice u Berlinu
Njemački poljoprivrednici blokirali su danas ulice Berlina s više od 3.000 traktora u znak protesta zbog vladinih planova da ukine porezne olakšice za poljoprivredni dizel.
15.01.2024. u 14:26
get url
text

Joachim Rukwied, predsjednik Udruženja njemačkih poljoprivrednika, rekao je da neće prihvatiti nedavnu ponudu vlade da postepeno ukida porezne olakšice i da će nastaviti svoje proteste.

- Imam utisak da koaliciona vlada još uvijek nije shvatila. Nećemo prihvatiti loše kompromise o poljoprivrednom dizelu. Potrebna nam je promjena politike koja daje prioritet potrebama našeg stanovništva, malih i srednjih preduzeća, privrede i poljoprivrede - poručio je Rukwied.

Od ranog jutra kolone traktora dovele su do zastoja saobraćaja u Berlinu, a glavne gradske saobraćajnice u vladinoj četvrti i oko Brandenburške kapije su blokirane.

"Bez poljoprivrednika nema budućnosti", "Farme gore, političari spavaju", "Ne igrajte se hranom, osigurajte poljoprivrednu proizvodnju" i "Prestanite da rasipate novac poreskih obveznika!", neke su od poruka koje su demonstranti ispisali na transparentima.

Vlada kancelara Olafa Scholza objavila je prošlog mjeseca da planira smanjiti subvencije za poljoprivredna goriva i vozila, kao dio novih vladinih mjera štednje kako bi se ispunila budžetska pravila.

Usred pritiska, vlada je revidirala svoj plan i rekla da će se porezne olakšice postepeno ukidati tokom više godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.