open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Novinari i publika udaljeni iz sudnice: Ročište Šmrkovom advokatu iza zatvorenih vrata
U Sudu Bosne i Hercegovine, pred sudijom za prethodni postupak Tatjanom Kosović, održano je ročište povodom prijedloga Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje jednomjesečnog pritvora sarajevskom advokatu Zlatku Ibrišimoviću, uhapšenom prekjučer u akciji "Bumerang".
28.10.2022. u 10:36
get url
text

Ročište je, odlukom Suda, zatvoreno za javnost, a po zahtjevu braniteljice osumnjičenog advokatice Lejle Čović.

Kako je prilikom obrazlaganja odluke o isključenju javnosti pojasnila sutkinja Kosović, takva odluka je donesena iz razloga što će se na ročištu iznositi navodi čije javno objavljivanje bi dovelo do kršenja advokatske tajne.

VEZANI TEKST - Uhapšen Zlatko Ibrišimović, advokat Admira Arnautovića Šmrka

Pritvor za Ibrišimovića, kako je ranije saopćilo Tužilaštvo BiH, zatražen je zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, odnosno prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke ili saučesnike. Na teret mu stavljaju organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca. 

Kako se nezvanično nakon hapšenja Ibrišimovića u srijedu moglo čuti, on je, navodno, spominjan u aplikaciji Sky u kontekstu određenih nezakonitih radnji. 

Ibrišimović je branilac Admira Arnautovića Šmrka, koji je nedavno uhapšen i pritvoren na osnovu informacija prikupljenih iz Sky aplikacije, a sumnjiči se za organizirani kriminal u vezi sa trgovinom drogom i pranjem novca.

Podsjetimo, isti dan kada i Ibrišimovića MUP KS je uhapsio i svog policajca Amera Selaka. Za njega je također zatražen pritvor, a ročište će biti održano danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.