open-navfaktor-logo
search
Najnovija otkrića
Objavljena posljednja serija dokumenata o Epsteinu: Na ispitivanju 500 puta ponovio jednu riječ...
Objavljena je peta i posljednja serija sudskih dokumenata koji se odnose na pedofila Jeffreyja Epsteina.
10.01.2024. u 08:27
get url
text

Kako piše BBC, među 1.400 stranica zapisa nalaze se iskazi Epsteina i njegove bivše djevojke Ghislaine Maxwell.

Najnovija otkrića pokazuju da je Epstein u više od stotinu navrata odbio odgovoriti na upite advokata, uključujući pitanja o navodnoj ucjeni poznatih ljudi.

Dokumenti su objavljeni u sklopu tužbe koju je pokrenula žrtva trgovine ljudima Virginia Giuffre.

Tokom ispitivanja, advokat Virginije Giuffre pitao je Epsteina je li joj rečeno da podnese "detaljan izvještaj" o svojim navodnim susretima s poznatim imenima poput princa Andrewa.

Advokat je smatrao da se Epstein time namjeravao poslužiti kao "ucjenjivačkim materijalom". Epstein je odbio odgovoriti na bilo koje pitanje, ponavljajući više od 500 puta samo riječ "peti" (amandman). Odbio je čak reći poznaje li Ghislaine Maxwell.

Princ Andrew ranije je rekao da se ne sjeća da je ikada upoznao Virginiju Giuffre, koja je tvrdila kako joj je rečeno da ima seksualne odnose s njim u nekoliko navrata.

 VEZANI TEKST - Pedofil Jeffrey Epstein je imao snimke seksa princa Anrewa, Billa Clintona i Richarda Bransona

Godine 2022. princ joj je platio nepoznat iznos za nagodbu njene tužbe protiv njega zbog seksualnog napada, no učinio je to bez priznanja nedjela ili odgovornosti, stoji u dokumentima.

U svojoj izjavi iz 2016. Giuffre je rekla da je za jedan seksualni susret s princem plaćena između 10.000 i 15.000 dolara. Svjedočila je i da joj je jedna medijska organizacija platila 160.000 dolara za dva članka i fotografiju na kojoj je prikazana s princom Andrewom.

Giuffre je negirala da je ikad bila podvođena za seks s "predsjednicima", ali je kazala da je bila prisiljena imati seks s "dobro poznatim premijerom".

Odbila je imenovati tu osobu dodavši:

- Ako samo mogu reći, ja lično znam da je to osoba o kojoj nije dobro razgovarati u javnosti i ne želim izgovoriti njegovo ime. Giuffre je rekla da postoji još jedna osoba koja joj je predstavljena kao princ, osim princa Andrewa, a kojem je bila prodana na jugu Francuske. Giuffre se nije mogla sjetiti svih detalja, no spomenula je da je koristila Xanax, lijek protiv anksioznosti, kao i ecstasy, kanabis i alkohol.

Drugi muškarci s kojima je rekla da je bila prisiljena na seks uključuju profesora prava na Harvardu Alana Dershowitza, šefa Victoria's Secreta Lesa Wexnera, milijardera i ulagača u hedge fondove Glenna Dubina i bivšeg američkog mirovnog izaslanika Georgea Mitchella, a svi su oni demantirali njene tvrdnje.

Godine 2022. Giuffre je odustala od tužbe protiv Dershowitza i u izjavi priznala da je "možda pogriješila u identificiranju".

Advokati ostalih navedenih muškaraca ponovili su nakon objave imena tvrdnje svojih klijenata o negiranju krivice, a George Mitchell je u izjavi BBC-ju rekao:

- Navodi sadržani u objavljenim dokumentima su lažni. Nikada se nisam susreo, razgovarao ili imao bilo kakav kontakt s gospođom Giuffre.

Virginia Giuffre spomenula je i da je bila prodana američkom informatičaru Marvinu Minskyju i francuskom agentu za modele Jean-Lucu Brunelu.

Minsky je umro 2016, a Brunel se ubio u pariskom zatvoru 2022. dok je čekao optužbe za silovanje i trgovinu ljudima.

Pravna tužba podignuta je 2015. godine, a zaključena 2017. Maxwell je tada osuđena na 20 godina zatvora jer je pomagala Epsteinu u zlostavljanju mladih djevojaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.