open-navfaktor-logo
search
Predsjednici, zvijezde...
Objavljeni sudski dokumenti o najpoznatijem pedofilu na svijetu, evo ko se sve od poznatih spominje
Stotine stranica otpečaćenih dokumenata iz tužbe povezane s milijarderom pedofilom Jeffreyjem Epsteinom objavljene su kasno sinoć. To je prvi set dokumenata koji će biti otpečaćen prema sudskom nalogu od 18. decembra, a očekuje se da će ih biti više u nadolazećim sedmicama.
04.01.2024. u 08:16
get url
text

VEZANI TEKST - Ko je sve bio povezan s predatorom Epsteinom: U javnost izlazi popis imena koji će uzdrmati američku elitu

Američka sutkinja naredila je objavu zapisa u sklopu tužbe povezane s Epsteinovom suradnicom Ghislaine Maxwell. Pravni dokumenti uključuju prethodno objavljenu optužbu na račun britanskog princa Andrewa o pipanju djevojke, koju je on negirao.

Spominju se Clinton, Trump...

U desecima objavljenih dokumenata spominju se i bivši američki predsjednici Bill Clinton i Donald Trump, iako nijedan nije optužen za bilo što ilegalno, piše BBC. Čini se da u toliko očekivanoj zbirci dokumenata, koja ima oko 900 stranica, nema nikakvih bombastičnih otkrića o Epsteinu ili njegovim saradnicima. Međutim, očekuje se da će više dokumenata u slučaju biti objavljeno u narednim danima.

Od više od 100 imenovanih ljudi, neki su optuženi za nedjela, dok drugi u sudskim spisima iznose optužbe ili su potencijalni svjedoci. Pravni podnesci opisuju dobro povezan društveni krug u Epsteinovoj orbiti. Podsjetimo, on je 2009. godine priznao krivnju za navođenje maloljetnice na prostituciju.

Mnogi od navedenih već spominjani u medijima

Kada je naredila objavljivanje dosjea, njujorška sutkinja Loretta Preska rekla je da su mnogi od imenovanih već identificirani u medijima ili u krivičnom procesu protiv Ghislaine Maxwell. Dodala je da se mnogi drugi nisu protivili objavljivanju dokumenata. Sutkinja Preska također je naredila da neka imena ostanu redigovana jer bi identificirala žrtve seksualnog zlostavljanja.

Dosjei spominju Johannu Sjoberg, koja je tvrdila da joj je princ Andrew pipkao grudi dok je sjedio na kauču u Epsteinovom stanu na Manhattanu 2001. Buckinghamska palača ranije je rekla da su njeni navodi "kategorički neistiniti".

U jednom iskazu, koji je već objavljen, Sjoberg je navela da je princ Andrew stavio ruku na njezine grudi kako bi pozirao za fotografiju s drugom tužiteljicom Virginijom Giuffre i lutkom na kojoj je pisalo "Princ Andrew".

Godine 2022. član britanske kraljevske obitelji platio je milione Virginiji Giuffre kako bi povukla tužbu koju je podnijela tvrdeći da ju je seksualno zlostavljao kad je imala 17 godina. Princ Andrew rekao je da nikada nije upoznao Giuffre i negirao je njene navode.

U kojem kontekstu se spominje Clinton?

Bivši američki predsjednik Clinton također se spominje u sudskim dokumentima, iako se u njima ne implicira da je napravio bilo šta nezakonito. Kada su ih kontaktirali za komentar, njegovi predstavnici pozvali su se na izjavu koju je dao 2019, u kojoj je rekao da "ne zna ništa" o Epsteinovim zločinima.

Prema zapisima, Sjoberg je posvjedočila da joj je Epstein jednom rekao da gospodin Clinton "voli mlade", misleći na djevojke. Clinton je, podsjetimo, svojevremeno imao seksualnu aferu s 22-godišnjom pripravnicom Bijele kuće, dok je bio američki predsjednik. Na pitanje je li Clinton bio Epsteinov prijatelj, Sjoberg je rekla kako je Epstein imao "neke poslove" s Clintonom.

Dosjei uključuju svjedočenje Ghislaine Maxwell, koje potvrđuje da je Clinton putovao Epsteinovim privatnim avionom, ali ne zna koliko puta.

Clinton je putovao Epsteinovim avionom na, kako je tada opisano, "humanitarna putovanja" u Afriku početkom 2000-ih i tada je hvalio Epsteina kao predanog filantropa, iako je rekao da je kasnije prekinuo veze s njim. U izjavi bivšeg američkog predsjednika iz 2019. navodi se da su ga na putovanjima Epsteinovim mlaznjakom pratili osoblje i pristaše iz njegove dobrotvorne organizacije Fondacije Clinton.

FOTO: Screenshot/BBC

- Njegovo osiguranje pratilo ga je na svakoj dionici svakog putovanja - dodaje se u njegovoj izjavi. Sudski dokumenti uključuju odjeljak u kojem advokat Ghislaine Maxwell nastoji demantovati medijske izvještaje da je nedugo nakon što je napustio funkciju predsjednika Clinton otputovao na Epsteinov privatni otok na Karibima.

Advokat je rekao da bivši američki predsjednik "nije putovao niti je bio prisutan na otoku Little St James između 1. januara 2001. i 1. januara 2003.". Advokat je dodao da bi, da je tvrdnja tačna, agenti Clintonovog osiguranja morali predati zapise o putovanjima.

U kojem kontekstu se spominje Trump?

Dokument također uključuje svjedočenje Johsanne Sjoberg, koja kaže da joj je Epstein rekao da će kontaktirati Donalda Trumpa na putu do jedne od njegovih kockarnica u New Jerseyju.

- Jeffrey je rekao: "Sjajno, nazvat ćemo Trumpa" - posvjedočila je, nakon što su piloti rekli da njihov avion ne može sletjeti u New Yorku i da će morati stati u Atlantic Cityju u saveznoj državi New Jersey.

Dokumenti ne sadrže tvrdnje prema kojima je Trump napravio bilo šta ilegalno. Sjoberg su u jednom trenutku u iskazu pitali je li ikad masirala Trumpa, a ona je odgovorila: "Ne."

"David Copperfield me pitao jesam li znala..."

Također je posvjedočila da je upoznala Michaela Jacksona i Davida Copperfielda preko Epsteina, iako nije tvrdila da su napravili bilo šta nezakonito. Francuski modni agent Jean-Luc Brunel, koji se ubio u pariskom zatvoru 2022. godine, dok je čekao optužbe za silovanje, također se više puta spominje u dokumentima.

Što se tiče Copperfielda, Sjoberg je rekla da je bio na večeri u jednoj od Epsteinovih kuća i "izvodio neke mađioničarske trikove".

- Jeste li primijetili da je David Copperfield prijatelj Jeffreya Epsteina? - upitana je, na šta je Sjoberg odgovorila potvrdno.

- Je li Copperfield ikada s vama razgovarao o Jeffreyjevom angažmanu mladih djevojaka? - upitana je potom.

- Pitao me jesam li znala da su djevojke bile plaćene da nađu druge djevojke - odgovorila je. Copperfield joj, rekla je u iskazu, nije rekao nikakve pojedinosti o tom pitanju.

- Je li rekao jesu li tinejdžerice ili nešto u tom smislu? - upitana je, na šta je odgovorila: - On nije.

"Bila prisiljena na seks s poznatima"

U svom iskazu Giuffre kaže da je bila prisiljena na seks s poznatim osobama, uključujući guvernera američke savezne države New Mexico Billa Richardsona. Prije svoje smrti prošle godine, Richardson je negirao da je ikada upoznao Giuffre te nije bio optužen ni za kakav zločin.

Alfredo Rodriguez, zaposlenik koji je bio zadužen za sigurnost Epsteina, opisao je Ghislaine Maxwella kao "šeficu" u svom svjedočenju, navodi se u sudskim spisima. Rodriguezu, koji je umro 2015, rečeno je da uvijek nosi gotovinu kako bi je dao srednjoškolkama i djevojkama koje su pomagale u vrbovanju za Epsteina, stoji u dokumentima.

Epstein je umro u zatvoru 2019. Njegovu smrt, dok je čekao federalne optužbe za seksualnu trgovinu ljudima, njujorški medicinski istražitelj proglasio je samoubistvom. Maxwell, kćerka izdavačkog tajkuna Roberta Maxwella, trenutno služi kaznu od 20 godina zatvora zbog svoje uloge vrbovanja djevojaka za Epsteina. Njeni advokati žale se na kaznu. Oni su u izjavi koju je jučer citirao CNN naveli da je "dosljedno i odlučno tvrdila da je nevina".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.