open-navfaktor-logo
search
Odluka Centralne banke
Od 1. februara na Kosovu euro jedina valuta, zbog "protjerivanja" dinara burni protesti iz Srbije
Na Kosovu će od 1. februara euro biti jedina službena valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija, saopćeno je iz kosovske Centralne banke.   
18.01.2024. u 12:30
get url
text

Prema odluci kosovske Centralne banke, uvoz i izvoz euro novčanica i kovanica, ali i drugih valuta na Kosovu obavljat će se isključivo preko te banke, a razmjena valuta vršit će se samo preko institucija koje imaju licencu Centralne banke Kosova.

Odluka o upotrebi eura kao jedine službene novčane vrijednosti na Kosovu izazvala je oštre reakcije službenog Beograda jer u sjevernom dijelu Kosova, gdje živi oko 50.000 Srba, u upotrebi su dinari koje su na Kosovu stizali iz Srbije putem Narodne banke Srbije.  

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić drži da će ukidanjem dinara kako platežnog sredstva na Kosovu uništiti dijalog koji ta zemlja vodi s Kosovom uz podršku Evropske unije pa je u Davosu zatražio od posebnog predstavnika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka da zaustavi progon Srba s Kosova jer uvođenje eura može dovesti u pitanje isplatu plaćanja i penzija.

Također i srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala je kako Priština najavljuje o ukidanju platnog prometa sa Srbijom, te da je zabrana korištenja dinara jedan od ključnih problema, ne samo u daljnjem procesu normalizacije odnosa između dvije zemlje, već dovodi u pitanje postojanje bilo kakvog dijaloga.

- Ako se dovode u pitanje takve stvari kao što je ukidanje platnog prometa, ukidanje dinara, onda zaista kosovski premijer Albin Kurti stavlja sve karte na to da nema više kakvog dijaloga - rekla je Brnabić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.