open-navfaktor-logo
search
Da li ste znali
Od sakupljača do milionera: Upoznajte pet najskupljih jestivih gljiva na svijetu
Jestive gljive prepune su vitamina, minerala i prehrambenih vlakana te su vrijedan dodatak svake prehrane odrasle osobe. I dok neke vrste, poput šampinjona, trebaju tek nešto vlage i tame da bismo ih uzgojili, postoje i one gljive koje su toliko rijetke i teške za uzgoj da dolaze s vrtoglavom cijenom.
14.10.2023. u 19:16
get url
text

Kordiceps - više od 25 hiljada eura za kilogram

Yartsa gunbu ili kordiceps ljekovita je i jestiva vrsta gljive koja izgleda poput gusjenice. Raste na ličinkama insekata na visokim nadmorskim visinama na Tibetu, a toliko je rijetka da za kilogram treba izdvojiti i do 25 hiljada eura.

Vjeruje se da je kordiceps prirodni afrodizijak. Moderna medicina preporučuje kordiceps kao dodatak prehrani, ali zbog visoke cijene upotrebljava se njezin sintetski uzgojen oblik Cordyceps CS-4.

Evropski bijeli tartuf - 4 hiljade za kilogram

Tlo ispod hrastovih šuma u južnom dijelu Europe nalazišta su rijetkog, ali iznimno ukusnog bijelog tartufa, koji doseže cijenu i do 4 hiljade eura za kilogram. Znaju ih pronaći samo najiskusniji tragači uz pomoć treniranih pasa i svinja.

Čarobna aroma bijelog tartufa fantastičan je dodatak brojnim jelima – od običnog tosta s maslacem do kremaste tjestenine.

Matsutake - hiljadu eura za kilogram

Matsutake se smatra najskupljom gljivom Japana, čija cijena doseže oko hiljadu eura za kilogram. Ova gljiva raste podno borovih stabala – tačnije američkog crvenog bora. Karakterizira je bogat okus sa začinjenim, voćnim notama, zbog čega se često koristi u kuhinji Zemlje Izlazećeg Sunca.

No, broj ovih gljiva dramatično se smanjio posljednjih godina zbog parazita borova nematoda, koji negativno utječe i na matsutake. Ne čudi, stoga, što su porasle i njegove cijene na tržištu.

Crni tartuf - 700 eura za kilogram

Crni tartuf još je jedno šumsko blago u nizu, koje ima nešto suptilniji okus od bijelog tartufa. Cijena mu varira ovisno o sezoni. Kilogram postiže cijenu i više od 700 eura, zbog čega se smatra jednom od najskupljih gljiva na svijetu. Ovi aromatični tamni grumenčići sjajno će se uklopiti u brojna jela, a posebno dobro će se sljubiti s rižotom.

Pravi smrčak- sto eura za kilogram

Pravi smrčak jestiva je gljiva koju karakterizira žućkast jajolik klobuk s nepravilnim udubinama i bjelkast stručak. Raste na travnjacima, uz rijeke i druga vlažna područja te na šumskim čistinama. Može doseći cijenu višu od sto eura za kilogram.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.