open-navfaktor-logo
search
Predmet "Piramida"
Odbrana trojice dilera traži ukidanje dugotrajnih kazni i novi postupak
Spomenuta trojka osuđena je nepravomćno jer je, zajedno sa više osoba, prodavala drogu tokom 2017. godine i to heroin, kokain, marihuanu i ecstasy
15.08.2019. u 16:32
get url
text

Na Vrhovnom sudu RS-a danas je održano ročište po žalbama tužilaštva i odbrane na prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjoj Luci, kojom su trojica optuženika u predmetu "Piramida" osuđeni na ukupno 17 godina i 10 mjeseci zatvora.

Dok je tužilaštvo zatražilo dugotrajnije kazne,odbrana je zahtijevala da se one ukinu, te predmet vrati na novi sudski postupak.

Banjalučki Okružni sud je u decembru prošle godine osudio Zorana Šaviju, Muhameda Halilovića iz Banje Luke i Branka Milivojšu iz Prijedora na ukupno 17 godina i 10 mjeseci zatvora zbog trgovine narkoticima.

Prvostepenom presudom Šavija je osuđen na osam godina, Halilović na šest i po, dok je Milivojša osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i četiri mjeseca zatvora.

U presudi je navedeno da je spomenuta trojka zajedno sa više osoba, prodavala drogu tokom 2017. godine i to heroin, kokain, marihuanu i ecstasy. Pali su u akciji policije RS-a kodnog naziva "Piramida".

Tužiteljica Svetlana Brkić kazala je da je tužilaštvo nezadovoljno visinom izrečenih kazni, smatrajući da je Okružni sud trebao više cijeniti otežavajuće okolnosti s obziromna to  da su neki od optuženika višestruki povratnici u teškim krivičnim djelima.

Halilović se sam obratio sudskom vijeću Vrhovnog suda RS te kazao kako "nije bezgrešan, ali nije ni narkodiler". Govorio je o tome da je dugo godina teški ovisnik o drogama, izrazio želju da uđe u program odvikavanja na banjalučkoj klinici, te podvukao da ne osporava da mu je policija oduzela drogu, ali da to nije bilo pakovano za dalju prodaju.

- Sve što sam u životu stekao, dao sam kojekakvim dilerima zbog svoje teške ovisnosti – rekao je Halilović.

Njegov branilac advokat Čedo Đukić kazao je da je žalba tužilaštva nesnovana, kao i da tužioci nisu dosljedni jer se u predmetu "Piramida" vodila istraga protiv 18 osumnjičenih, od čega je 15 optuženo, a sa većinom su sklopljeni sporazumi "od par mjeseci do dvije godine zatvora".

- Stoga se ne može tvrditi da kazna od šesti i po godina nije adekvatna – kazao je advokat Đukić.

Naveo je i da je Halilović teško bolestan, te da je nastupao sa bitno smanjenom uračunljivosti.

Advokat Darko Kremenović, branilac Šavije, tvrdi da je policija godinu dana radila posebne istražne radnje, a da "ništa nisu mogli da konkretizuju".

- Ne treba dozvoliti da neko preko ovih ljudi nabija statistiku – dodao je Kremenović.

Branilac Milivojše, advokat Vladimir Kovačević, također je zatražio da se žalba odbrane usvoji i predmet vrati na novi postupak.

Akcija "Piramida" sprovedena je u oktobru 2017. godine, a osim njih trojice optužnicom je bilo obuhvaćeno još 12 osoba. Na osnovu sporazuma o priznanju krivice 10 optuženih je osuđeno na 13 godina i osam mjeseci zatvora. Protiv dvojice je postupak razdvojen i oni su nedavno osuđeni na po sedam godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.