open-navfaktor-logo
search
Iz Cesta FBiH
Odlazak na odmor bit će ugodniji: Tunel Crnaja i dionica Stolac - Neum trebali bi biti završeni u junu
Od jula put u Neum i dalje na hrvatsku obalu trebao bi biti znatno ugodniji. 
28.05.2022. u 19:27
get url
text

Naime, iz Javnog preduzeća Ceste Federacije Bosne i Hercegovine na upit Faktora odgovorili su da bi se radovi na izgradnji magistralne ceste Stolac - Neum dužine 36 kilometara trebali završiti u junu. 

VEZANI TEKST - U junu se završava magistralna cesta Neum - Stolac, koštat će 88,9 miliona KM 

- Radovi na izgradnji magistralne ceste M17.3 Neum – Stolac izvode se u skladu sa planiranom dinamikom. JP Ceste FBiH, koje je implementator ovog projekta, još jednom ističu da je, kako je to i do sada navođeno, rok za završetak radova na kompletnoj cesti od Neuma do Drenovca juni 2022. godine, odnosno druga polovina mjeseca - kazali su nam u JP Ceste FBiH.

Podsjećamo, radovi su počeli u aprilu 2018. godine, a ukupna vrijednost procijenjena je na 88,9 miliona KM. Na taj način bi vožnja starom cestom preko Svitave do Neuma, što je bila dugogodišnja noćna mora za većinu vozača, otišla u zaborav.

No da bi se došlo do ceste Stolac - Neum potrebno je proći kroz tunela Crnaja na magistralnoj cesti M-17, dionica Konjic – Jablanica. Radovi na rekonstrukciji Crnaje počeli su u februaru 2021. godine, koštaju 12,8 miliona KM, a finansiraju se iz kreditnih sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Evropske investicijske banke (EIB). 

VEZANI TEKST - Kilometarske kolone na dionici Jablanica-tunel Crnaja-Sarajevo

Tokom radova na Crnaji stvarale su se velike gužve, pogotovo vikendom. I to bi uskoro trebalo postati prošlost. 

- Prema ugovorenoj dokumentaciji i dinamičkom planu, svi radovi u tunelu Crnaja bi trebali biti okončani do kraja juna 2022. godine. U ovom trenutku ne postoje naznake nikakvih pomjeranja - istakli su iz JP Ceste FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.