open-navfaktor-logo
search
FAKTOR SAZNAJE
Oko 6.000 prosvjetara u TK s nestrpljenjem čeka Novu godinu
Prosvjetni radnici traže povećanje koeficijenata za obraćun plaća, koje bi rezultiralo povećanjem plaće u iznosu od osam posto
31.08.2018. u 14:49
get url
text
Sastanak predstavnika Vlade TK i sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja
Sastanak predstavnika Vlade TK i sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja

Prosvjetni radnici u Tuzlanskom kantonu blizu su sporazuma koji bi im trebao garantirati povećanje plaća u narednoj godini, saznaje Faktor. Ovo je rezultat jučerašnjeg razgovora predstavnika sindikata prosvjetnih radnika i Vlade TK.

Treba istaći da će aktuelna Vlada TK potpisati sporazum ako ono o čemu je jučer razgovarano bude prihvaćeno na skupštinama sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja TK. Međutim, provedba sporazuma bit će na vladi TK koja bude odlučivala o budžetu, a to na red dolazi tek nakon oktobarskih izbora.

Prosvjetni radnici u TK sada imaju imaju plaću oko 960 maraka, a uz to dobijaju novac za topli obrok i prevoz. Njihov osnovni zahtjev bio je povećanje koeficijenata za obraćun plaća, koje bi rezultiralo povećanjem plaće u iznosu od osam posto.

Iz izvora bliskog pregovorima saznajemo da je jučer dogovoreno potpisivanje sporazuma u koji bi podrazumijevao povećanje koeficijenata, plaćanje porodiljskog odsustva u punom iznosu za zaposlene u prosvjeti, a dogovoren je i pravilnik o ocjenjivanju vannastavnog kadra, koji bi se primjenjivao nakon usvajanja određenih izmjena zakona. Plan je da sve navedeno bude u primjeni od 1. januara.

U sindikatu računaju na to da će sporazum koji sada dobiju, biti obavezujući za bilo koju vladu koja će nakon izbora biti u poziciji da radi na prijedlogu budžeta za narednu godinu.

Inače, jučerašnjem sastanku su u ime Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona prisustvovali Sumedin Kulović, Mensur Glavić i Mirzet Pozderović, dok su u ime Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture tu bili Admir Terzić, Elvira Bešić i Semir Ramić. Uz premijera Jakuba Suljkanovića delegaciju Vlade su činili ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović, ministrice rada, socijalne politike i povratka Sandra Memić i pravosuđa i uprave Ivana Kulić, ministar finansija Miralem Nuhanović, te savjetnik premijera Tuzlanskog kantona Zijad Mahmutović.

Inače, svi budžetski korisnici u Tuzlanskom kantonu dobili su početkom godine povećanje plaća od 6,5 posto. Nakon toga dodatna povećanja plaća dobili su policajci i zaposleni u zdravstvu, čije su plate došle na oko 15 posto povećanja. Sada to isto traži i oko 6.000 zaposlenih u prosvjeti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.