open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS-a
Osuđeni za ubistvo Miroslava Lazarevića: Vidoviću 19, Bulatoviću 16 godina zatvora
Vrhovni sud RS-a danas je potvrdio presudu Saši Vidoviću (37) iz Bijeljine na 19 godina zatvora, dok je Aleksandru Bulatoviću (33) iz Banje Luke smanjena sa 18 na 16 godina, zbog ubistva Miroslava Lazarevića u Istočnom Sarajevu u oktobru 2016. godine
04.06.2020. u 15:04
get url
text

Kako nam je potvrđeno u ovom sudu, Vidoviću je potvrđena presuda koju je donio Okružni sud u Banjoj Luci, dok je dijelom uvažena žalba Bulatovićeve odbrane, te mu je visina kazne smanjena za dvije godine.

Vrhovni sud RS-a je ovom dvojcu ranije već jednom ukidao prvostepenu presudu kojom su pred banjalučkim sudom tada bili osuđeni na ukupno 39 godina robije.

Ovaj dugogodišnji postupak sve vrijeme je bio praćen visokim mjerama sigurnosti, ali i kontroverzama. Neka ročišta su i odgađana zbog dojava u bombi u sudnici.

Također, otac Aleksandra Bulatovića Željko Bulatović (55) ubijen je septembru prošle godine u Novom Sadu, a sahranjen je dan uoči presude sinu.

U optužnici koju je protiv Vidovića i Bulatovića podiglo Tužilaštvo RS-a nikada nisu navedeni motivi zločina, ali su iz MUP-a RS-a, odmah nakon njihovog hapšenja, ocijenili da su Lazarevića likvidirali za određen novčani iznos, te da su navodno povezani sa kriminalnim grupama u okruženju.

Optužnica Republičkog tužilaštva teretila je Vidovića i Bulatovića da su 16. oktobra 2016. godine oko 1.50 sati napravili sačekušu u Beogradskoj ulici u Istočnom Novom Sarajevu gdje je Miroslav Lazarević živio. Kada je ovaj naišao u svom vozilu "golf 7", ispalili su prema njemu 24 hica, od čega ga je pogodil pet, a koban je bio samo jedan u koljeno. Zatim su pobjegli "BMW-om X5" prema Kantonu Sarajevo, koji su potom zapalili ispred jedne stambene zgrade .

U vozilu su bili puška, dva okvira i municija, koji su se aktivirali usljed plamena i visoke temperature, zbog čega su bili optuženi da su ugrozili živote stanara i izazvali opasnost. Njih dvojica su uhapšeni nakon paljevine, u sarajevskom naselju Hrasno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.