open-navfaktor-logo
search
Forbes objavio
Ovo je pet najpotcjenjenijih gradova na Balkanu, među njima je i jedan u BiH
Ugledni časopis Forbes objavio je listu pet najpotcjenjenijih balkanskih gradova.
06.12.2022. u 08:27
get url
text

Doboj – Bosna i Hercegovina

- Povijesni grad Doboj dom je jedne posebno fascinantne stoljetne atrakcije. Poznata kao Dobojska tvrđava, ova ogromna kamena građevina prvi put je izgrađena u 13. stoljeću za vrijeme vladavine Bosanskog kraljevstva, iako su sukobi tokom godina doveli do njenog uništenja i eventualne rekonstrukcije gotovo 20 puta – navodi se u tekstu i dodaje:

- Nakon dana provedenog u istraživanju tvrđave i isprobavanju bosanske kuhinje u Starom gradu, obližnje Goransko jezero posebno je šarmantno odredište na otvorenom, a posjetiteljima pruža priliku za kupanje i potragu za autohtonim balkanskim divljim životinjama.

Ohrid – Sjeverna Makedonija

Ako razmišljate posjetiti Sjevernu Makedoniju, Ohrid je nezaobilazna i prema Forbesu potcijenjena destinacija.

- Smješten u jugozapadnom dijelu Sjeverne Makedonije, Ohrid je jedno od rijetkih odredišta na svijetu koje služi i kao kulturna i prirodna UNESCO-va svjetska baština, zahvaljujući stoljećima starih crkava u vizantiskom stilu i prostranom Ohridskom jezeru s raznolikim nizom autohtonih balkanskih riba i biljaka koje se nalaze u njegovim vodama.

Dok je kulturna baština Ohrida svakako fascinantna, oni koji traže miran bijeg u prirodu trebali bi svakako provesti vrijeme istražujući obližnji Nacionalni park Galičica, prekrasan rezervat koji je prepun autohtonih balkanskih ptica - poručili su.

Niš – Srbija

- U južnim krajevima Srbije, grad Niš je dao izričito veliki broj rimskih careva, a legendarni Konstantin Veliki bio je jedan od mnogih vladara koji potječu iz tog grada - piše Forbes i nastavlja:

- Sadrži bogat niz historijskih građevina i znamenitosti koje treba otkriti, od veličanstvene Niške tvrđave iz 18. stoljeća do Ćele-kule, jezive građevine ukrašene lobanjama srpskih pobunjenika koji su izgubili živote u neuspjelom ustanku protiv Osmanskog carstva.

Uz bogatstvo histrojskih atrakcija, Niš je također dom rastuće gastronomske scene, s mnoštvom vrhunskih restorana koji rade u središtu grada - zaključuju.

Varna - Bugarska

Na popisu se našao i grad u Bugarskoj Varna.

- Smješten na zapadnom rubu Crnog mora, ovaj historijski grad trenutno služi kao jedno od najistaknutijih bugarskih obalnih odmarališta, nudeći široku lepezu otmjenih hotela. Duga gradska plaža s bijelim pijeskom odlično je mjesto za kupanje i sunčanje, dok se u obližnjem Arheološkom muzeju Varna nalaze rimske kupke, antički nakit i jedan od najstarijih poznatih primjeraka blaga na svijetu - piše Forbes.

Berat - Albanija

Albanski grad Berat je prema Forbesu također podcijenjena destinacija.

- Berat, slikoviti grad smješten na obalama rijeke Osum. Stoljeća vladavine širokog spektra različitih kultura prožela su Berat raznolikom zbirkom arhitektonskih stilova. Iako su džamije i crkve prisutne diljem grada, jedna od njegovih glavnih atrakcija je dvorac Berat, masivna kamena građevina u kojoj se nalazi više zgrada iz 13. stoljeća unutar njegovih zidina – piše Forbes.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.