open-navfaktor-logo
search
Nova analiza
Ovo su tri grupe radnika u kojima je najviše otkaza zbog koronakrize
Najveće žrtve koronakrize na tržištu rada su zaposleni na određeno vrijeme, sezonci i radnici na povremenim poslovima, pokazuje nova analiza eurostatističara.
19.11.2020. u 08:42
get url
text

U EU je, prema podacima koje je objavio Eurostat, na kraju drugog ovogodišnjeg tromjesečja bilo oko 19,2 miliona zaposlenih na određeno vrijeme u dobnoj skupini od 20 do 64 godina, dok ih je krajem prošle godine bilo 22,2 miliona.

To znači da se u prvoj polovici ove godine broj zaposlenih na određeno vrijeme u EU smanjio za oko tri miliona, ili za više od 13 posto. Pao je i udio zaposlenih na određeno vrijeme u ukupnom broju zaposlenih, i to s 11,6 posto, koliko je iznosio krajem prošle godine - dakle, prije izbijanja koronakrize - na 10,2 posto sredinom ove godine, nakon proljetnog lockdowna.

Istovremeno, stopa nezaposlenosti u EU porasla je sa 6,5 posto, koliko je iznosila krajem 2019. godine, na 7,1 posto krajem juna ove godine. Smanjenje broja zaposlenih na određeno vrijeme, može se zaključiti iz podataka Eurostata, glavni je generator rasta nezaposlenosti u koronakrizi, prenosi Index.

Promjenama koje je na tržište rada unijela pandemija koronavirusa posebno su, upozoravaju u Eurostatu, pogođeni mladi. Većina njih ionako je radila na određeno vrijeme, a koronakriza je dovela do značajnog pada udjela mladih radnika među zaposlenima na određeno vrijeme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.