open-navfaktor-logo
search
Bombardovana
Palestinci u ruševinama džamije u Gazi klanjali džumu
Palestinci su klanjali džumu u džamiji Al-Huda u gradu Rafah na jugu Gaze.
23.02.2024. u 16:17
get url
text

Iako je bombardovana i na njoj je pričinjena velika materijalna šteta, to nije spriječilo Palestince da se okupe i zajedno mole.

Al-Huda je jedna od džamija koje su bombardovali izraelski ratni avioni posljednjih sedmica. Izraelska vojska bombarduje naselja, bolnice, škole, džamije i crkve u blokiranom Pojasu Gaze. Izrael i dalje direktno gađa historijsko i kulturno naslijeđe Gaze.

Ni džamije u kojima su se čuli ezani, ni crkve u kojima su zvonila zvona, nisu pošteđene bombardovanja izraelske vojske.

Broj poginulih Palestinaca u smrtonosnoj ofanzivi za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra povećan je na 29.514, saopćilo je u petak Ministarstvo zdravstva Gaze.

Mnoge žrtve i dalje su zarobljene pod ruševinama i na putevima i spasioci ne mogu doći do njih.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.