open-navfaktor-logo
search
Nepal uveo mjere
Penjači na Mount Everest morat će skupiti svoj izmet i vratiti ga u bazni kamp
Nepalske vlasti uvele su novu mjeru, tako da ljudi koji se penju na Mount Everest od sada će morati pokupiti sopstveni izmet i vratiti ga u bazni kamp kako bi bio odložen.
09.02.2024. u 21:15
get url
text

- Naše planine su počele da smrde - rekao je za BBC Mingma Sherpa, predsjednik seoske općine Pasang Lamu.

Stijene pokrivene izmetom

Općina, koja pokriva veći dio regiona Everesta, uvela je novo pravilo kao dio širih mjera koje se sprovode.

Zbog ekstremnih temperatura, izmet koji ostaje za planinarima na Everestu ne može se razložiti u potpunosti.

- Dobijamo pritužbe da su stijene pokrivene izmetom i pojedini penjači se zaraze. To nije prihvatljivo i narušava naš imidž - dodaje gospodin Mingma.

Od planinara koji pokušavaju da osvoje Mount Everest, najviši vrh svijeta, i obližnju planinu Loce, bit će zahtijevano da u baznom kampu kupe takozvane vreće za izmet, koje će biti "provjerene po povratku".

Planinari tokom sezone penjanja većinu vremena provode u baznom kampu aklimatizujući se na nadmorsku visinu, gdje se kao toaleti podižu zasebni šatori, ispod kojih se smiještaju burad za prikupljanje izmeta.

Ali kada krenu u osvajanje vrha, situacija se komplikuje.

Većina penjača i pomoćnog osoblja kopa rupe u koje vrši nuždu, ali što se više bliže vrhu, na pojedinim mjestima ima manje snijega, tako da sve ostaje na otvorenom.

Veoma mali broj planinara vraća svoj izmet u biorazgradivim vrećama kada se penju na vrh Mount Everesta, što može potrajati sedmicama.

Smeće je i dalje veliki problem na Everestu i drugim planinama u regionu, iako se preduzima sve veći broj kampanja čišćenja, uključujući i godišnju koju vodi nepalska vojska.

- Otpad ostaje glavni problem, posebno u višim kampovima do kojih ne možete doći - kaže Chhiring Sherpa, generalni direktor nevladine organizacije Sagarmata komitet za kontrolu zagađenja (Sagarmatha Pollution Control Committee SPCC).

Iako ne postoje zvanične brojke, njegova organizacija procenjuje da postoji oko tri tone ljudskog izmeta između kampa jedan na dnu Everesta i kampa četiri, najbližeg vrhu.

- Vjeruje se da je polovina od toga na Južnom Kolu, također poznatom kao kamp četiri - kaže Chhiring Sherpa.
Stephan Keck, međunarodni planinski vodič koji također organizuje ekspedicije na Everest, kaže da je Južni Kol stekao reputaciju "toaleta na otvorenom".

Nabavljaju vreće iz Amerike

Na visini od 7.906 metara, Južni Kol služi kao baza prije nego što penjači pokušaju da stignu do vrhova Everesta i Locea.

- Leda i snijega gotovo da nema, tako da ćete svuda okolo videti ljudski izmet - kaže Keck.

Sagarmata komitet po ovlaštenju općine Pasang Lamu, nabavlja oko 8.000 vreća za izmet iz SAD, za oko 400 stranih planinara i 800 pomoćnog osoblja za predstojeću sezonu penjanja koja počinje u martu.

Kese za izmet sadrže hemikalije i prah koji učvršćuju ljudski izmet i gotovo uklanja neprijatan miris.

Smatra se da u prosjeku jedan planinar proizvodi 250 grama izmeta dnevno. Obično provedu oko dvije sedmice u višim kampovima.

- Na osnovu toga, planiramo da im damo dvije torbe, od kojih svaku mogu da koriste pet do šest puta - objašnjava Chhiring Sherpa.

Mingma Sherpa, prvi Nepalac koji se popeo na svih 14 vrhova iznad 8.000 metara, navodi da je upotreba takvih vreća za upravljanje ljudskim otpadom isprobana i testirana na drugim planinama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.