open-navfaktor-logo
search
Presuda u Zenici
Pijan sjekirom oca udarao po glavi: Zeničaninu godina zatvora zbog pokušaja ubistva
Kantonalni sud u Zenici izrekao je prvostepenu presudu kojom je Ibrahima Žerića proglasio krivim za pokušaj ubistva njegovog oca M. Ž. i osudio ga na godinu zatvora.
18.01.2021. u 14:27
get url
text

Prema presudi, Žerić je 26. marta prošle godine, nakon što je pijan došao u stan u naselju Jalija, u kojem je živio sa ocem i posvađao se s njim, uzeo sjekiru i više puta njenim tupim dijelom izudarao oca po glavi, želeći ga usmrtiti.

- Kada je Ž. M. pokušao da pobjegne iz stana uz jauke pozivajući upomoć, sustigao ga je na ulaznim vratima, oborio na pod, te i dalje koristeći sjekiru nastavio mu zadavati više udaraca tupim dijelom metalnog sječiva sjekire u predjelu glave i lica, svjestan da ga takvim udarcima sjekire u glavu kao vitalni dio tijela može usmrtiti - navodi se u optužnici, odnosno u presudi.

U jednom trenutku, prema navodima iz presude, obojica su pali na pod na pragu ulaznih vrata i u tom trenutku su na mjesto događaja stigli zenički policajci koje su pozvale komšije.

- On je u prisustvu policijskih službenika nastavio zadavati udarce tupim dijelom metalnog sječiva sjekire po glavi Ž. M., a nakon što su mu policijski službenici izdali naredbu da odloži sjekiru, uz psovke se oglušio na naredbu govoreći pri tome: "Pustite me da ga ubijem, ovog krmka". Potom je ponovo zadao udarac tupim dijelom sjekire Ž. M. u predjelu glave, kada su ga ovi policijski službenici savladali i izbili mu iz ruku sjekiru, čime su ga spriječili da dovrši započeto krivično djelo - navedeno je u presudi.

Žerić je potom uhapšen, dok je njegov otac prevezen u bolnicu, gdje su mu konstatovane teške povrede u vidu višestrukih preloma sinusa i gornje vilice, sa izbijenim svim zubima na lijevoj strani, te otok i brojni krvi podljevi.

Presuda nije pravomoćna i na nju postoji mogućnost žalbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.