open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Platio ih bitcoinima: Dvadesetdvogodišnjak iz Teslića optužen da je online kupio lažne eure
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 22-godišnjeg Jove Simića iz Teslića zbog sumnje da je putem internet-naloga i komunikacije nezakonito pribavio krivotvorene novčanice valute euro, koje je namjeravao staviti u novčani promet u BiH.
12.06.2020. u 08:51
get url
text

On se tereti da je u Tesliću, u stanu koji koristi, koristeći se svojim računarom i kreiranim korisničkim nalozima, naručio radi kupovine, više krivotvorenih novčanica valute euro.
 
- Naručene krivotvorene novčanice platio je putem virtuelne valute bitcoin, sa svog računa koji je kreirao za tu namjenu - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
 
Prema navodima optužnice, Simić je krivotvorene novčanice zaprimio putem pošte na svoju adresu, te ih držao u stanu sa namjerom puštanja u promet, gdje su pronađene prilikom pretresa policijskih djelatnika MUP-a RS-a, Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet, koji su oduzeli novčanice i spriječili njihov plasman.
 
Od optuženog su tom prilikom oduzeti računar i oprema za korištena za izvršenje krivičnog djela.
 
- U radu na ovom predmetu Tužilaštvo BiH ostvarilo je značajnu saradnju sa Odjeljenjem za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS-a, kao i značajnu međunarodnu suradnju - naveli su iz Tužilaštva BiH, te dodali da je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.