open-navfaktor-logo
search
Ima li sličnosti
Pogledajte kip Franje Tuđmana koji će uskoro biti postavljen u Zagrebu
Koliko Tuđmanov kip vjerno portretira bivšeg hrvatskog predsjednika, procijenite sami na osnovu fotografija
22.11.2018. u 15:08
get url
text

U Zagrebu će uskoro biti postavljen spomenik Franji Tuđmanu. Tuđmanov kip bit će smješten na platou između Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" i Gradskog poglavarstva.

Kip autora Kuzme Kovačića visok je 4,2 metra, a na mjesto nasuprot budućeg spomenika Domovini trebao bi biti postavljen 10. decembra. 

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izjavio je kako u gradu Zagrebu ne postoji bolje mjesto za kip prvog hrvatskog predsjednika, te dodao kako je u pitanju "najljepši i najveći spomenik, kakav i dolikuje prvom hrvatskom predsjedniku". 

Kovačićev kip je opisao kao "viziju, budućnost, odlučnost, dosljednost". 

- To je čovjek kakav je i bio. Da nije bilo branitelja pod vodstvom Tuđmana, mi ne bismo imali Hrvatsku. Mi bismo se poklali za vratove, lijevi i desni. Najveći uspjeh Tuđmana je što nije to dozvolio, ja se sjećam tih vremena i kad budem pisao memoare, nešto ću o tome napisati - rekao je Bandić, prenosi N1

O kipu je progovorio i autor, kipar Kuzma Kovačić.

- Oblikujući kip vodio sam se ovim mislima koje je gradonačelnik iznio. Htio sam napraviti portretnu figuru koja je simbol hrvatske slobode u koju nas je predsjednik Tuđman poveo i tako sam ga napravio. Os figure je u nagibu i to govori da nas je taj čovjek poveo u slobodu. Simbol je to forme kojoj sam nastojao utkati dušu živog Tuđmana, da s nama bude živi Tuđman. Figura u bronci je gotova, treba ju još patinirati, a bit će postavljen na kamenom postolju, na lijepom mjestu i vjerujem da će svojim dimenzijama i formom skladno dominirati prostorom – rekao je Kovačić.

A koliko Tuđmanov kip vjerno portretira bivšeg hrvatskog predsjednika, procijenite sami na osnovu fotografija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.