open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS-a
Pokušao ubiti policajca: Mustafi Hasanbašiću ukinuta presuda od 14 godina zatvora
Hasanbašić je tokom bijega uspio izbjeći policijski punkt, ali je naknadno otkriven nadomak Jablanice, gdje je i uhapšen
25.10.2019. u 12:20
get url
text

Vrhovni sud RS-a ukinuo je presudu Mustafi Hasanbašiću od 14 godina zatvora za pokušaj ubistva policajca kod Doboja u martu prošle godine, a predmet je vraćen na novi postupak.

Okružni sud u Banjoj Luci Hasanbašiću je presudu izrekao u februau ove godine, kada je saopćeno da mu je za krivično djelo pokušaj teškog ubistva izrečena kazna od 12 godina zatvora, za krivično djelo prinuda godina zatvora, zatim za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija šest mjeseci, te za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga dvije godine.

Nakon toga je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina.

- Presuda Okružnog suda je ukinuta i predmet je vraćen na ponovni postupak. Posebnim rješenjem ovog suda produžen je pritvor koji može trajati po tom rješenju najduže jednu godinu – potvrđeno je za Faktor u Vrhovnom sudu RS-a.

Hasanbašić je bio optužen da je djelo počinio zajedno sa Benjaminom Ćostovićem (22) koji je ranije osuđen na 18 mjeseci zatvora jer je pesnicom udario policajca i pokušao da mu otme pištolj. Ćostović je u septembru 2018. godine osuđen u Okružnom sudu Banja Luka i to nakon sporazuma koji je sklopio sa Tužilaštvom RS-a.

Hasanbašića i Ćostović optužnica je teretila da su 9. marta 2018. godine u mjestu Glavica kod Dodoja napali policijsku patrolu koja ih je uočila dok su konzumirali narkotike. Hasanbašić je pucao na policijsku patrolu i oteo taksi vozilo, dok je Ćostović udario policajca i od njega pokušao da otme oružje. Čim je vidio policiju, Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je da bježi, odbacivši torbu iz koje je izvadio pištolj. Kada su mu policajci naredili da stane, pucao je u njihovom pravcu.

Hasanbašić je tokom bijega uspio izbjeći policijski punkt, ali je naknadno otkriven nadomak Jablanice, gdje je i uhapšen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.