open-navfaktor-logo
search
Kriza
Politička blokada u CG: Prosrpski blok ignoriše EU, Đukanović insistira na prijevremenim izborima
Politička nestabilnost u Crnoj Gori potrajat će još neko vrijeme jer dogovora oko formiranja nove vlade i imenovanja sudija Ustavnog suda Crne Gore još nema. Zbog toga parlamentarna većina predvođena Demokratskim frontom želi usvojiti zakon kojim bi smanjili nadležnosti predsjednika i tako formirali novu vladu.
13.12.2022. u 16:45
get url
text

Crnu Goru trenutno vodi tehnička vlada Dritana Abazovića, koja je podršku Đukanovićevog DPS-a izgubila nakon potpisivanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom u augustu ove godine. Abazović je nakon pada vlade dogovorio novu parlamentarnu većinu sa prosprskim DF-om i Demokratima na čijem čelu je bivši predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

VEZANI TEKST - Crna Gora usvojila izmjene zakona o predsjedniku države

Đukanovićev cilj bio je raspuštanje parlamenta i raspisivanje parlamentarnih izbora, što nailazi na otpor parlamentarne većine u Parlamentu Crne Gore. Kako bi uspjeli u nakani da formiraju vladu i imenuju mandatara, aktuelna većina usvojila je izmjene Zakona o predsjedniku.

Jučerašnje usvajanje izmjena Zakona o predsjedniku izazvalo je proteste u glavnom gradu Crne Gore.

Veći broj građana koji je sinoć bio okupljen skandirali su uvrede upućene premijeru Dritanu Abazoviću i ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću, a situacija je eskalirala kada su demonstranti počeli kamenjem razbijati stakla na zgradi Skupštine. 

Sa okupljenim građanima bili su i pojedini parlamentarni zastupnici iz Đukanovićevog DPS-a, koji su zajedno sa učesnicima protesta zvižducima i skandiranjem ispratili usvajanje izmjena i dopune Zakona o predsjedniku.

Skupština Crne Gore jučer je po drugi put usvojila izmjene i dopune Zakona o predsjedniku. Za usvajanje tog akta, glasao je 41 zastupnik, a ovim izmjenama Vlada se može izabrati bez saglasnosti predsjednika države.

Cilj izmjena Zakona o predsjedniku, koje je predložio Demokratski front je da Miodrag Lekić bude izabran za mandatara za sastav nove Vlade, nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da mu da mandat, s obrazloženjem da je "stekao utisak" da Lekić nema podršku 41 zastupnika u parlamentu.

Miodrag Lekić, foto: Anadolija

Opozicija je jučer odbila prisustvovati sjednici (DPS, SDP i SD-a), izuzev Bošnjačke stranke. Tri zastupnika iz BS-a Amer Smailović, Kenana Strujić i Suljo Mustafić bili su prisutni na sjednici, ali su ostali suzdržani pri glasanju.

Skupština Crne Gore izmjene Zakona o predsjedniku usvojila je još 1. novembra, nakon čega je Milo Đukanović odbio da ga proglasi i vratio ga Skupštini na ponovno razmatranje. Nakon toga, Đukanović je zatražio mišljenje Venecijanske komisije koja je preporučila da se izmjene Zakona o predsjedniku ne usvajaju.

Uprkos mišljenju Venecijanske komisije, parlamentarna većina predvođena DF-om ipak je odlučila usvojiti ovaj zakon.

VEZANI TEKST - Bilčik i Picula: Rezultati glasanja u Skupštini mogli bi Crnu Goru gurnuti u duboku političku krizu i ustavni haos

Kada je u pitanju imenovanje četiri sudije, trenutno blokiranog Ustavnog suda Crne Gore, predložena su četiri kandidata koje podržava aktuelna parlamentarna većina, dok DPS i SDP insistiraju da se izbor vrati na početak i da se pokuša doći do kompromisa jer za izbor sudija potrebna je tropetinska većina. Međutim, dogovor vlasti i opozicije još uvijek se ne nazire.

Iz Evropske unije i SAD-a osudili su donošenje izmjena Zakona o predsjedniku. Evropska unija pozvala je političke aktere u Crnoj Gori da hitno preduzmu radnje kako bi osigurali funkcionisanje Ustavnog suda i ponište izmjene i dopune Zakona o predsjedniku.

Iz Demokratskog fronta su danas poručili da poštuju preporuke EU i stranih ambasada, ali "da će se o sudbini Crne Gore odlučivati u Crnoj Gori".

- Svi moraju shvatiti da Crna Gora nije kolonija i da ima snage, volje, pameti da ide putem uspjeha. Ako je neko od međunarodnih predstavnika posebno vezan za Mila Đukanovića, to nije naš problem i Crna Gora neće biti zarobljenik nekih takvih odnosa. Što prije neko u međunarodnoj zajednici shvati da su Milo Đukanović i DPS prošlost, to će svima biti bolje - naveli su danas iz DF-a.

Nijedna strana za sada ne popušta, uprkos i prijetnjama koje dolaze iz EU. Visoki predstavnik EU za Zapadni Balkana Joseph Borell zaprijetio je da će dotok novca iz EU za Crnu Goru biti obustavljen ukoliko se politička kriza što prije ne riješi. Ipak, riješenje krize se još uvijek ne nazire, a Đukanović i dalje insistira na raspuštanju parlamenta i raspisivanju prijevremenih izbor o čemu je govorio i na jučerašnjem sastanku u Delegaciji EU.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.