open-navfaktor-logo
search
I to je moguće
Politička kriza u Alžiru: Niko nije predao kandidaturu za predsjedničke izbore
U ponoć je istekao rok za predaju zahtjeva za kandidature za predsjedničke izbore koji su u Alžiru najavljeni za 4. juli, a nadležna Ustavna komisija te zemlje nije zaprimila niti jednu prijavu
26.05.2019. u 14:57
get url
text

Nijedan građanin nije predao kandidaturu za predsjedničke izbore koji bi u Alžiru trebali biti održani 4. jula, čime se nastavlja duboka politička kriza u toj afričkoj državi, prenosi Anadolu Agency (AA).

U ponoć je istekao rok za predaju zahtjeva za kandidature, a Ustavna komisija Alžira nije zaprimila nijednu prijavu.

Jedan od potencijalnih kandidata Lahdar bin Zahiye sinoć je izjavio da je odustao od kandidature s obzirom da su to prije njega učinili i svi drugi potencijalni učesnici izborne trke.

Ranije su učešće u utrci za novog predsjednika Alžira najavljivala trojica kandidata iz političkih stranaka i 74 nezavisna kandidata, a uglavnom se radilo o nepoznatim imenima na alžirskoj političkoj sceni.

Pod pritiskom masovnih antivladinih protesta ostavku je podnio višedecenijski alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika, a za privremenog šefa države imenovan je Andulkadir bin Salih.

Bin Salih je raspisao predsjedničke izbore za 4. juli, a opozicija i predstavnici civilnog društva pozvali su na bojkot sa zahtjevom da se iz establišmenta uklone ostaci Bouteflikinog režima i da se organiziraju transparentni izbori.

Mandat privremenog predsjednika Bin Saliha ističe 9. jula, a očito je da će se politička kriza u toj zemlji nastaviti. Alžirsko zakonodavstvo nema precizne odredbe koje definiraju tranzicijski proces u slučaju bojkota izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.