open-navfaktor-logo
search
VSUN
Pompeo: Potrebno novo razmišljanje za rješenje starih problema na Bliskom istoku
Nesuprotstavljanje malignim aktivnostima iranskog režima samo će ojačati multikontinentalni uticaj tog režima koji traje posljednjih 40 godina - izjavio je Pompeo
21.08.2019. u 13:12
get url
text

 Američki državni sekretar Mike Pompeo poručio je u utorak Vijeću sigurnosti UN-a da su veća saradnja i "novo razmišljanje za rješenje starih problema" potrebni na Bliskom istoku - ali je također optužio Iran i njemu savezničke snage za nastavak "širenja terora i nemira" u regiji.

Šef američke diplomatije je izjavio da je "vrijeme ističe" za održavanje embarga na oružje Iranu i zabrane putovanja čelniku elitnih Quds snaga, Qasemu Soleimaniju, upozoravajući da će ukidanje takvih sankcija "stvoriti nova previranja od terorističkog režima te zemlje". Embargo ističe u  oktobru 2020.

- Nesuprotstavljanje malignim aktivnostima iranskog režima samo će ojačati multikontinentalni uticaj tog režima koji traje posljednjih 40 godina - izjavio je Pompeo.

Šef američke diplomatije bio je među više od 30 govornika na sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj složenim izazovima s kojima se suočava Bliski istok. On je naišao na žestoke kritike Rusije i Irana, i blaže kritike zbog politike Trumpove administracije od nekolicine zapadnih saveznika.   

Pompeo je započeo govor hvaleći postignuća Trumpove administracije na "oživljavanju uloge američkog čelništva" u regiji. One uključuju uništavanje "fizičkog kalifata" ekstremističke grupe Islamska država koji se nekada protezao velikim površinama Sirije i Iraka, pomaganje posredniku UN-a u mirovnim naporima u Jemenu, i uređivanje novih veza između Izraela i njegovih arapskih susjeda.

Pompeo je potom pozvao da se učini više u bavljenju izazovima s kojima se suočava Bliski istok, od sukoba koji još bjesni u Libiji i nastavka nasilja u Siriji, do jaza među zalivskim zemljama i Irana, koga je opisao kao najveću aktuelnu prijetnju miru i sigurnosti u regiji.

Osudio je iransku podršku savezničkim snagama Teherana u regiji, kao i "neopravdanu i neisprovociranu sabotažu otmicom trgovačkih brodova" u Perzijskom zalivu, kao i razvoj i testiranje naprednih balističkih projektila, prkošenjem rezolucijama UN-a.

- Očigledno da je od Aleppa do Adena, od Tripolija do Teherana, šira saradnja na Bliskom istoku potrebnija nego ikada. Potrebno nam je novo razmišljanje za rješavanje starih problema - izjavio je Pompeo, prenosi Associated Press.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.