open-navfaktor-logo
search
Obavijestila Charlesa III
Potres u Velikoj Britaniji: Premijerka Liz Truss podnijela ostavku
Britanska premijerka Liz Truss podnijela je ostavku, javlja BBC.  
20.10.2022. u 14:48
get url
text

VEZANI TEKST - Truss ostala bez ministrice unutrašnjih poslova

Ona je odlučila napustiti dužnost premijerke samo 45 dana od preuzimanja funkcije te dan nakon što je kabinet napustio već drugi ministar, a zastupnici njezine stranke svađali se u parlamentu.

Saopćila je da je kralja Charlesa III obavijestila da podnosi ostavku, a funkciju će obnašati dok se ne izabere njezina zamjena. 

Truss je početkom septembra  zamijenila Borisa Johnsona, koji je bio primoran otići nakon turbulentne godine, obilježene skandalom sa zabavom u uredu premijera dok su Britanci morali poštovati stroge mjere zbog pandemije koronavirusa.

Na funkciji je bila samo 45 dana - što je najkraći mandat bilo kojeg premijera Velike Britanije. Drugi najkraći premijer bio je George Canning, koji je služio 119 dana nakon smrti 1827.

VEZANI TEKST - Ko je nova britanska premijerka Liz Truss

Truss se borila za politički opstanak otkako je 23. septembra njen ministar finansija Kwasi Kwarteng najavio "mini budžet" s velikim poreznim rezovima, koji je potresao finansijska tržišta. Nakon te najave skočio je britanski trošak zaduživanja zaprijetivši tržištu nekretnina i dodatnom povećanju životnih troškova. 

Vlada je potom odustala od tih prijedloga, što je stvorilo dodatan izazov ostanku Truss na vlasti. Dio zastupnika otvoreno je pozvao na njenu ostavku, a drugi su već počeli raspravljati ko bi je trebao zamijeniti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.