open-navfaktor-logo
search
Sud u Bihaću
Potvrđena optužnica protiv Aide Alagić i drugih zbog zloupotrebe recepata, blokirani računi apoteka
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Aide Alagić (53) iz Bihaća, Zejne Harbaš (47) iz Bihaća, Maide Mesić (39) iz Cazina, Helme Boškailo (42) iz Bihaća i Refike Purić (63) iz Velike Kladuše kojim se na teret stavlja više krivičnih djela organiziranog kriminala.
13.02.2023. u 14:15
get url
text

- Stavlja im se na teret počinjenje više krivičnih djela, konkretno: Alagić Aidi krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima prevara u privrednom poslovanju, krivotvorenje isprave i krivotvorenje službene isprave; Harbaš Zejni i Boškailo Helmi krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima prevara u privrednom poslovanju i krivotvorenje službene isprave; Mesić Maidi krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima prevara u privrednom poslovanju i krivotvorenje službene isprave; i Purić Refiki krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom krivotvorenje službene isprave - saopćeno je danas iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Prema optužnici, Alagić je tokom 2015. godine organizirala i rukovodila grupom za organizirani kriminal, čiji su članovi bile Harbaš, Boškailo, Mesić i Purić.

Navedeno je da je grupa djelovala na način da su kroz apoteke koje je osnovala Alagić ili je u njima imala preovlađujući utjecaj (apoteka Kovačević, Europharm, Mr. ph. Aida Alagić i Gradska apoteka Bihać), nakon što su određeni pacijenti u tim apotekama realizirali recepte koje im je propisao ovlašteni ljekar, prilikom fakturisanja tako izdatih recepata prema Zavodu zdravstvenog osiguranja USK uvećavale količinu lijekova ili su fakturisale druge, uglavnom skuplje, vrste lijekova.

Osim toga, grupa je djelovala i na način da je Refika Purić, kao ljekar zaposlen u Domu zdravlja Velika Kladuša, u pojedine prazne blankete recepata koje je dobijala od Doma zdravlja, upisivala određene terapije pacijentima koje nije liječila. Nakon toga je, navodi se, apoteka Europharm-podružnica Velika Kladuša, fakturisala iznos za te lijekove iako na osnovu tih recepata nisu izdati bilo kakvi lijekovi.

- Na opisan način navedena grupa za organizirani kriminal je za apoteke koje su u vlasništvu Alagić Aide stekla protupravnu imovinsku koris. Tužilaštvo smatra da je ovim radnjama za PZU Apoteka Kovačević stečena protivpravna imovinska korist u iznosu od 4.999.70 KM, za PZU Apoteka Europharm u iznosu od 39.127,06 KM, za PZU Apoteka Mr. ph. Aida Alagić u iznosu od 4.252,15 KM te za Gradsku apoteku Bihać u iznosu od 4.380,51 KM - navedeno je iz Tužilaštva USK.

Istaknuto je da je Kantonalni sud u Bihaću usvojio prijedlog Tužilaštva USK i donio privremenu mjeru osiguranja imovinske koristi.

- Privremenom mjerom je naložio uskraćivanje isplate i svakog raspolaganja novčanim sredstvima na bankovnim računima ovih povezanih pravnih lica do visine prethodno navedenih iznosa. Privremene mjere osiguranja traju godinu od dana određivanja ili do druge odluke suda - istaknuto je u saopćenju.

Tužilaštvo je također predložilo da sud za Aidu Alagić, Zejnu Harbaš, Helmu Boškailo i Maidu Mesić Maidi izreke sigurnosnu mjeru zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije, odnosno da im izrekne mjere zabrane obavljanja zvanja magistra farmacije u periodu ne kraćem od pet godina, a za Refiku Purić da izrekne mjeru zabrane obavljanja zvanja doktora medicine u periodu ne kraćem od tri godine.

- Predmetna optužnica je rezultat iscrne istrage Tužilaštva, tokom koje je saslušano skoro 400 svjedoka, te je sudu predloženo izvođenje više od 6.000 materijalnih dokaza. U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Kantonalnog suda u Bihaću - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.