open-navfaktor-logo
search
Australija
Požari u Victoriji, naređena evakuacija desetina hiljada stanovnika
Temperature iznad 40 stepeni Celzijusa, jaki vjetrovi, oluje i promjene smjera vjetra najavljuju da će ponedjeljak biti dan ekstremne opasnosti, saopćili su zvaničnici, javio je BBC
29.12.2019. u 18:38
get url
text
Više od stotinu požara i dalje je aktivno
Više od stotinu požara i dalje je aktivno

Od desetina hiljada stanovnika i turista u australijskoj saveznoj državi Victoriji zatraženo je da napuste područja kojima prijete šumski požari.

Temperature iznad 40 stepeni Celzijusa, jaki vjetrovi, oluje i promjene smjera vjetra najavljuju da će ponedjeljak biti dan ekstremne opasnosti, saopćili su zvaničnici, javio je BBC.

Šef Odjela za hitne situacije Andrew Crisp kazao je kako oni koji se nalaze u East Gippslandu to područje trebaju napustiti najkasnije do ponedjeljka ujutru.

Više od stotinu požara i dalje je aktivno širom Australije, prenosi Anadolija.

Najveći od njih su nedaleko od Sydneya, u New South Walesu, gdje je više od 250.000 ljudi potpisalo peticiju za otkazivanje novogodišnjih vatrometa i ulaganje tih sredstava na gašenje požara.

U East Gippslandu, tri požara su aktivna nedaleko od Bruthena, Buchana i Bonanga.

Zvaničnici upozoravaju da bi se požari mogli širiti prema obali i tako biti blokirana glavna saobraćajnica.

- Ono što možemo trenutno reći, bazirano na vremenskim uslovima s kojima ćemo se sutra suočiti širom države, a naročito u East Gippslandu, jeste da, ukoliko ste tu na odmoru ili živite, vrijeme je da idete - rekao je Crisp.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.