open-navfaktor-logo
search
Veliki korak za grad
Poznata ulica Radhusplassen u Oslu prvi put ukrašena povodom ramazana
Poznata ulica Radhusplassen, jedno od najprometnijih mjesta u Oslu, glavnom gradu Norveške, prvi put je okićena zvjezdicama, polumjesecima i fenjerima povodom predstojećeg muslimanskog svetog mjeseca ramazana.
08.03.2024. u 12:19
get url
text

Gradonačelnik Eirik Lae Solberg rekao je dopisniku agencije Anadolija da su odlučili da postave ramazanske ukrase kako bi pokazali da je Oslo inkluzivan i otvoren grad.

- Ovo je važno za nas jer među nama žive ljudi raznih nacionalnosti i religija. Prošle godine je jedna ulica u Londonu bila osvijetljena za ramazan i mi smo inspirisani ovim odlučili da uradimo isto. Cilj ovoga je da se svi osjećaju dobrodošli i kao kod kuće - kazao je Solberg.

FOTO: AA

Barbaros Tuna Erdem iz turske ambasade u Oslu opisao je ovo kao veliki korak za cijeli grad.

- Ovakvom inicijativom Oslo je stavio u prvi plan toleranciju i jedinstvo u islamu i lično im se na tome mnogo zahvaljujem - rekao je Erdem.

FOTO: AA

Istakao je da turska ambasada čestita ramazan cijelom islamskom svijetu.

Član Gradskog vijeća Osla Mehmet Kaan Inan izjavio je da su muslimani posebno ponosni zbog ove inicijative.

FOTO: AA

- Kao norveški, turski i muslimanski političar, veoma sam sretan zbog ovoga. Ova praksa je važan korak da se pokaže kako su ovdje prihvaćeni svi muslimani u društvu - rekao je Kaan.

Islam je druga najveća religija u Norveškoj nakon kršćanstva. U 2023. godini broj muslimana koji žive u Norveškoj iznosio je 182.607, ili 3,3 posto ukupnog stanovništva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.