open-navfaktor-logo
search
Veliki gubici
Prije 84 godine zemljotres iste magnitude pogodio Tursku, tada je poginulo 30 hiljada ljudi
Zemljotres magnitude 7,8 stepeni po Richteru, koji je rano jutros pogodio južnu Tursku, najjači je zemljotres koji je zemlja doživjela u više od 100 godina bilježenja, prema Geološkom institutu Sjedinjenih Država (USGS).
06.02.2023. u 12:25
get url
text

USGS je saopštio da je jednako snažan zemljotres magnitude 7,8 po Richteru pogodio istočnu Tursku 1939. godine, kada je poginulo više od 30.000 ljudi.

Karl Lang, asistent na Univerzitetu Georgia Tech, rekao je za CNN da je područje koje je pogodio zemljotres podložno seizmičkim aktivnostima.

- To je seizmički vrlo aktivno područje. Tamo je vrlo velika rasjedna zona, ali ovo je veći zemljotres nego što su doživjeli u nedavnoj historiji - rekao je Lang.

Zemljotresi ovakve magnitude su rijetki, prosječno ih je manje od pet godišnje u svijetu.

- Ono što je ovdje stvarno neobično je da se radi o vrlo velikom zemljotresu koji je također blizu površine - rekao je Lang.

U proteklih 25 godina Tursku je pogodilo više jakih zemljotresa. Sedam ih je bilo magnitude 7 ili više, ali ovaj jutros je bio najjači, piše CNN.

To je ujedno i najjači zemljotres u svijetu od 2021. kada je zemljotres magnitude 8.1 pogodio udaljenu regiju u blizini otočja South Sandwich u južnom Atlantskom oceanu. Tada nije bilo nikakve štete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.