open-navfaktor-logo
search
Udar na ekonomiju
Privrednici apeluju: Pozivamo vlast da proglasi vanrednu situaciju
Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine je danas nakon sastanka u Privrednoj komori FBiH kazao kako bh. ekonomija trpi udare zbog epidemije koronavirusa. 
13.03.2020. u 12:26
get url
text

- Zdravlje stanovništva je na prvom mjestu. Radimo sve u cilju da zadržimo radna mjesta. U cilju prevazilaženja ove situacije predlažemo sljedeće: Formirati kompenzacijski fond iz budžeta, kako bi se ublažile ekonomske posljedice koronavirusa. Taj novac bi bio namijenjen za plaće i doprinose radnika, a mogao bi se osigurati iz sredstava MMF-a i Svjetske banke. Uvesti moratorij za vraćanja kredita – rekao je Smailbegović.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Prvivredne komore FBiH, imao je jasnu poruku vlastima.

- Predlažemo da se proglasili vanredna situacija ili kako to već propisuje zakonska regulativa. Tek tada se mogu započeti pregovori o odlaganju isplata kredita stanovništva i kompanija - kategoričan je Jašarspahić.

Krizni štab poslodavaca kojeg na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH čine predstavnici UPFBiH i Privredne/Gospodarske komore FBiH, traži hitan sastanak sa Vladom FBiH, Agencijom za bankarstvo Federacije BiH i Udruženja banaka BiH.

Tema sastanka sa Vladom FBiH je set mjera na ublažavanju posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa, koja se itekako osjeti u domaćoj privredi.

Na sastanku sa Agencijom za bankarstvo FBiH i Udruženjem banaka BiH razgovaralo bi se o mjerama koje je predložio Krizni štab poslodavaca, a čija je realizacija u nadležnosti Agencije za bankarstvo FBiH i Udruženja banaka BiH.

Na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH, predstavnici UPFBiH i Privredne komore FBiH formirali su Krizni štab poslodavaca koji će permanentno zasjedati i komunicirati s vlastima i drugim subjektima i aktivno učestvovati u donošenju mjera koje imaju za cilj ublažiti posljedice pandemije korona virusa.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.