open-navfaktor-logo
search
Lažni nalozi
Proruske grupe orkestriraju dezinformisanje Ukrajinaca na društvenim mrežama
Proruske grupe orkestriraju kampanje dezinformacija na društvenim mrežama, koristeći lažne profile ili hakovane naloge kako bi Ukrajinu prikazali kao slabog pijuna zapadne hipokrizije, saopćila je kompanija Meta u nedjelju.
28.02.2022. u 08:26
get url
text

Tim za cyber sigurnost u tehnološkom gigantu, čije su vlasništvo Facebook i Instagram, navodi da je blokirao skup lažnih naloga povezanih s Rusijom kako bi naveli Ukrajince da čitaju vijesti koje sadrže dezinformacije o sukobu s Rusijom.

- Vodili su web stranice koje su se predstavljale kao nezavisni entiteti za vijesti i objavljivali su lažne vijesti na platformama društvenih medija uključujući Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Telegram, kao i ruske Odnoklassniki i VK - navodi se u blogu na stranici kompanije Meta.

U nekim slučajevima, "koristili su slike profila za koje vjerujemo da su generisane korištenjem tehnika umjetne inteligencije."

Mala grupa Facebook i Instagram naloga imala je za metu ljude u Ukrajini, koristeći postove kako bi pokušala navesti ljude da posjete web stranice koje sadrže lažne vijesti o nastojanjima zemlje da se odbrani od invazije Rusije.

Meta navodi da je povezala ovu grupu sa ljudima u Rusiji i Ukrajini, kao i medijskim organizacijama NewsFront i SouthFront na Krimu.

SAD su identifikovale NewsFront i SouthFront kao dezinformacione mreže koje dobijaju naređenja ruskih obavještajnih službi, prenosi AFP.

Ove organizacije su bile među više od deset subjekata koje je Washington sankcionisao zbog pokušaja utjecanja na američke predsjedničke izbore 2020. "po uputama rukovodstva ruske vlade".

Meta je zatvorio lažne račune i blokirao dijeljenje internet adresa web stranica odgovornih za širenje dezinformacija. Lažne tvrdnje koje su objavile stranice uključuju da je Zapad izdao Ukrajinu i da je Ukrajina propala država.

U međuvremenu, hakerska grupa pod nazivom Ghostwriter za koju se vjeruje da djeluje iz Rusije pojačala je djelovanje protiv vojnih ličnosti i novinara u Ukrajini posljednjih dana, tvrdi Metin sigurnosni tim.

Tipična taktika Ghostwritera je da cilja žrtve takozvanim "phishing" e-mailovima u pokušajima da ih obmani da kliknu na link kako bi im ukrali šifre koje koriste na nalozima.

Čini se da je cilj kompromitovanja Facebook naloga bio širenje lažnih vijesti, kao što je video na YouTubeu u kojem se lažno tvrdi da se ukrajinski vojnici predaju ruskim trupama, navodi Meta.

- Preduzeli smo korake da osiguramo račune za koje vjerujemo da su bili na meti ove prijetnje - rekao je čelnik sigurnosne politike Mete Nathaniel Gleicher.

- Također smo blokirali phishing domene koje su ovi hakeri koristili da navedu ljude u Ukrajini da ugroze njihove online račune - kazao je on.

Facebook je u petak ograničio mogućnost ruskih državnih medija da zarađuju na platformi društvenih medija pošto je invazija Moskve na susjednu Ukrajinu stigla na ulice glavnog grada Kijeva.

Gleicher je rekao da Meta zasad nije detektovala ukidanje Facebooka u Rusiji, uprkos tome što je ta zemlja zaprijetila da će uvesti restrikcije nakon što je odbila da prestane koristiti provjeru činjenica i natpise upozorenja sadržaja na objavama u državnim medijima.

Mreže društvenih medija postale su jedan od frontova ruske invazije na Ukrajinu, ali također omogućuju praćenje u realnom vremenu sukoba koji se brzo razvija i predstavlja najveću geopolitičku krizu u Evropi u posljednjih nekoliko decenija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.