open-navfaktor-logo
search
Poziv na referendum
Protiv digitalnih valuta: Austrijanci žele da zadrže neograničeno gotovinsko plaćanje
Više od pola miliona Austrijanaca potpisalo je peticiju kojom se poziva na raspisivanje referenduma o ustavnom garantovanju prava na neograničeno gotovinsko plaćanje. U zemlji od 8,9 miliona stanovnika, masovna podrška pravu na plaćanje gotovinom pokazuje rastući pokret protiv digitalnih valuta koji promovišu centralne banke širom svijeta i institucije poput Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).
08.10.2022. u 17:51
get url
text
Elektronsko plaćanje
Elektronsko plaćanje

U ponedjeljak 3. oktobra istekao je rok za podnošenje peticija na prijedloge za sedam republičkih referenduma. Kako prenosi austrijski dnevnik Kurier, pravo na gotovinsko plaćanje dobilo je najveću podršku od sedam različitih peticija, a potpisalo ju je 530.938 Austrijanaca.

Samo peticije koje dobiju potpise 100.000 ili više građana mogu potaknuti raspravu u parlamentu o toj temi. S obzirom na ogromnu podršku koja stoji iza peticije "pravo na gotovinu", može postojati snažan pritisak da se krene naprijed u nastojanju da se osiguraju gotovinska plaćanja u zemlji, prenosi ReMix News.

Za razliku od Grčke, Velike Britanije, Skandinavije i zemalja Beneluksa, gotovina je još uvijek "kralj" u Austriji, Njemačkoj i Švajcarskoj, koje su sve spriječile trend ka bezgotovinskom društvu. U Austriji se 50 posto svih transakcija još uvijek obavlja u gotovini, što je daleko iznad evropskog prosjeka od oko 30 posto. Nijemci su također protiv digitalnih transakcija, a samo devet posto ih je reklo da bi koristili mobilna plaćanja.

Napor da se pravo na gotovinsko plaćanje ugradi u ustav zemlje već je tema nekoliko godina, a Austrijska narodna stranka (ÖVP) predlaže ustavnu promjenu kako bi se zaštitile gotovinske transakcije 2019. godine.

Austrijanci su možda posebno osjetljivi na ogromnu državnu moć koja bi došla s društvom bez gotovine. Akademik, autor i specijalista ekonomske psihologije Erich Kirchler rekao je da Drugi svjetski rat još uvijek utječe na razmišljanje Nijemaca i Austrijanaca o opasnostima davanja prevelike moći državi.

- U tom slučaju, efikasnost državnih institucija postaje opasna - rekla je Kirchler za AFP.

Zemlje njemačkog govornog područja pridaju veliku vrijednost privatnosti, a činjenica da gotovinsko plaćanje ostavlja minimalan trag, čini ga najsigurnijim i najprivatnijim sredstvom za obavljanje transakcija, prenosi Beta.ba.

Druge zemlje, poput Švedske, donijele su zakone kako bi osigurale da društvo i dalje ima pristup gotovini i mogućnost plaćanja u gotovini. Međutim, ako bi Austrija ugradila pravo na gotovinsko plaćanje u ustav, to bi označilo najdramatičniji korak do sada u Evropi da se osigura gotovinsko plaćanje u budućnosti.

Organizacije za privatnost i građanska prava dugo su zagovarale pravo na gotovinu uz argument da su privatnost, građanske slobode i finansijska sigurnost u pitanju. Ukidanje gotovine primoralo bi građane da obavljaju sve transakcije putem digitalnog medija, kao što su mobilna plaćanja, kreditne kartice ili digitalne valute.

Međutim, banke i elektronski mediji ostaju ranjivi na hakerske napade, pa čak i na prirodne katastrofe, na primjer, ako bi električna mreža bila isključena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.