open-navfaktor-logo
search
Tvrtko I
Prvi bosanski kralj krunisan na današnji dan
Krunisanja Tvrtka I desilo se između 18. oktobra i početka novembra 1377. godine, dok se 26. oktobar uzima kao najbiliži datum tog čina
26.10.2019. u 20:55
get url
text

Krunisanje prvog bosanskog kralja Tvrtka I izvršeno je vjerovatno na današnji dan 1377. godine. Prema istraživanjima pokojnog profesora Dubravka Lovrenovića tačan datum krunisanja Tvrtka I desio se između 18. oktobra i početka novembra 1377. godine, dok se 26. oktobar uzima kao najbiliži datum tog čina. Mjesto njegovog krunisanja veže se za crkvu sv. Nikole u Milama kod Visokog.

Tvrtko se po tradiciji istočnih vladara nazvao Stipanom (grč. Stephanos-okrunjen). Njegova titula pokazuje osnovu po kojoj postavlja legitimno pravo na upražnjenu srpsku krunu: kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju.


U prvoj sačuvanoj kraljevskoj povelji Tvrtka izdanoj Dubrovčanima u Trstivnici 10. aprila kralj navodi da je okrunjen “sugubim” dvostrukim vijencem. Prvog bosanskog kralja okrunio je djed, odnosno episkop ili poglavar šizmatičke Crkve bosanske i značaj jednog takvog političkog događaja je nesporan.

Tvrtkovo krunisanje podržali su i priznali srpski i bosanski vlastelini, Dubrovnik i Venecija koji ga u svojim dokumentima nazivaju “rex Rascie”

Poznato je da su prva arheološka istraživanja rađena na lokalitetu Zidine ili Crkvina na Milama 1909./1910. godine i da su ih vršili arheolozi Zemaljskog muzeja BiH. Svi posjetioci muzeja u prilici su da vide predmete (nakit i brokatni plašt) koji su pripadali samom kralju Tvrtku I Kotromaniću, poručuju iz ove ustanove. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.