open-navfaktor-logo
search
Dovezao hranu
Prvi saudijski avion u posljednjih deset godina sletio u Siriju sa humanitarnom pomoći
Avion Saudijske Arabije koji je prevozio pomoć Siriji pogođenoj zemljotresom sletio je u utorak u drugi grad po veličini, Alepo, što je prvi takav slučaj u više od decenije rata, rekao je zvaničnik ministarstva saobraćaja za AFP.
14.02.2023. u 11:45
get url
text

Avioni sa stranom pomoći sletjeli su u Siriju nakon zemljotresa jačine 7,8 stepeni koji je pogodio ratom razorenu zemlju i susjednu Tursku ubivši više od 35.000 ljudi.

- Ovo je prvi avion iz Saudijske Arabije koji je sletio na sirijsku teritoriju u više od 10 godina - rekao je zvaničnik, pod uvjetom da ostane anoniman jer mu nije dozvoljeno da razgovara s novinarima.

Saudijski avion sletio je na međunarodni aerodrom u Alepu noseći 35 tona pomoći u hrani, javila je državna novinska agencija SANA.

Još dva saudijska aviona trebala bi sletjeti u srijedu i četvrtak, rekao je za AFP drugi zvaničnik ministarstva transporta Suleiman Khalil. Posljednji takav avion sletio je u Siriju u februaru 2012. godine.

Nakon više od decenije rata, vlada predsjednika Bashara al-Assada i dalje je izopćenik na Zapadu, što komplicira međunarodne napore da se pomogne onima koji su pogođeni zemljotresom.

Arapska liga suspendirala je Siriju iz članstva 2011. godine, a neke arapske zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, prekinule su veze.

Saudijska Arabija je prekinula odnose s vladom predsjednika Bashara al-Assada 2012. godine i podržavala je pobunjenike u ranijim fazama rata.

Rijad je obećao pomoć i za područja zemlje koja su pod kontrolom pobunjenika i vlade.

U subotu je poslao konvoj prve pomoći od 11 kamiona u sjeverozapadnu Siriju koju drže pobunjenici, natovaren sa 104 tone hrane i cerada, saopćila je zvanična Saudijska novinska agencija (SPA).

Nije bilo direktnog kontakta sa Assadovom vladom, rekao je ranije za AFP zvaničnik Centra za humanitarnu pomoć i pomoć kralja Salmana.

Više od 3.600 ljudi je poginulo u zemljotresu samo u Siriji, prema podacima vlade i hitnih službi na sjeverozapadu koji drže pobunjenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.