open-navfaktor-logo
search
Napeti odnosi
Putin opozvao uredbu iz 2012. godine kojom se podržava suverenitet Moldavije
Predsjednik Rusije Vladimir Putin opozvao je uredbu iz 2012. godine kojom se podržava suverenitet Moldavije u rješavanju budućnosti Pridnjestrovlja – separatističkog regiona kojeg podržava Moskva, a koji graniči s Ukrajinom i gdje Rusija ima svoje trupe od devedesetih godina prošlog stoljeća, piše EUractiv.
22.02.2023. u 17:36
get url
text

Uredba, koja je uključivala i komponentu Moldavije, oslikavala je vanjsku politiku Rusije prije 11 godina koja je pretpostavljala bliže odnose Moskve s Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama.

Naredba o opozivu dokumenta iz 2012. godine objavljena je na internet stranici Kremlja i navodi da je odluka donesena kako bi se "osigurali nacionalni interesi Rusije u vezi sa dubokim promjenama koje se događaju u međunarodnim odnosima".

Uredba je obavezivala Rusiju da traži načine za rješavanje separatističkog pitanja "na osnovu poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Republike Moldavije u određivanju posebnog statusa Pridnjestrovlja".

Opoziv ovog dokumenta predstavlja samo jedan u nizu antizapadnih poteza koje je Putin najavio u utorak.

Alexandru Flenchea, moldavski predsjednik zajedničke kontrolne komisije u sigurnosnoj zoni oko Pridnjestrovlja, rekao je da opoziv uredbe ne znači da Putin napušta pojam moldavskog suvereniteta.

- Uredba je politički dokument kojim se implementira koncept ruske vanjske politike - rekao je Flenchea za Publika-TV.

Moldavija i Rusija imaju osnovni politički sporazum koji predviđa uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta naših dviju zemalja, dodao je on.

Kremlj je rekao da su odnosi Rusije i Moldavije, koja je prošle sedmice odobrila novog, prozapadno orijentiranog, mandatara za premijera i koji je obećao da će nastaviti s nastojanjem da se pridruži EU, i dalje veoma napeti.

Moskva je optužila Moldaviju da slijedi antirusku agendu.

Teritorijalno utisnuta između Rumunije i Ukrajine, Moldaviju, jednu od najsiromašnijih evropskih zemalja, od 2020. godine vodi predsjednica Maia Sandu uz snažnu podršku SAD i Evropske unije. Američki predsjednik Joe Biden sastao se s njom u utorak u Poljskoj i potvrdio svoju podršku toj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.