open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Radnici u Njemačkoj stupili u najveći štrajk u posljednjih 30 godina
Deseci hiljada radnika u transportu stupilo je u ponedjeljak u najveći štrajk u Njemačkoj u posljednje tri decenije, ostavivši milione ljudi bez uobičajenog prijevoza.
27.03.2023. u 08:43
get url
text

Stotine letova otkazano je na glavnim aerodromima širom zemlje, uključujući i najprometnije u Frankfurtu i Minhenu.

Nacionalni željeznički operater Deutsche Bahn otkazao je sav međugradski prevoz i većinu regionalnih linija planiranih za ponedjeljak.

Vozači autobusa, tramvaja i metroa u sedam saveznih država, uključujući Bavarsku i najmnogoljudniju pokrajinu Sjevernu Rajnu-Vestfaliju, također su se pridružili štrajku.

Sindikat uslužnih djelatnost Ver.di i Sindikat željezničara i zaposlenih u saobraćaju (EVG) zajednički su pozvali na 24-satni štrajk kako bi povećali pritisak na Vladu i kompanije javnog prevoza u tekućem sporu oko plata i uvjeta rada.

EVG, koji predstavlja više od 200.000 zaposlenih, zahtijeva povećanje plaća za 12 posto.

Sindikat Ver.di već je započeo seriju štrajkova ranije ovog mjeseca u različitim sektorima nakon što je druga runda kolektivnih pregovora s Vladom i lokalnim vlastima završena bez dogovora.

Sindikat, koji predstavlja oko 2,5 miliona javnih službenika, zahtijeva povećanje plata za 10,5 posto u jeku velike inflacije i krize troškova života.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.