open-navfaktor-logo
search
Strike Germany
Reditelj Ayo Tsalithaba povukao film s Berlinalea zbog njemačke podrške Izraelu
Reditelj iz Gane Ayo Tsalitaba povukao je svoj film s prestižnog filmskog festivala Berlinale, protestujući zbog podrške koju Njemačka pruža izraelskom ratu u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.
22.01.2024. u 21:36
get url
text

- Donio sam odluku da povučem svoj film "Atmospheric Arrivals" s Berlinale Forum Expanded i neću prisustvovati festivalu - rekao je Tsalitaba u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama.

Poručio je da se pridružio listi od više od 1.000 umjetnika i kulturnih radnika koji su potpisali peticiju "STRIKE GERMANY" za bojkot njemačkih kulturnih institucija.

- Ovo je svojevrsni odgovor na rasističku i fašističku cenzuru njemačke vlade, represiju, odobravanje neizrecivog nasilja nad Palestincima i podršku vojnim udarima SAD-a i Velike Britanije na Jemen - rekao je Tsalitaba.

Unatoč rastućem pritisku javnosti, Njemačka ostaje jedan od najjačih pristalica izraelske vojne ofanzive u Gazi. Kancelar Olaf Scholz i članovi kabineta više puta su govorili da Njemačka snosi posebnu odgovornost za Izrael zbog svoje nacističke prošlosti. U novoj anketi objavljenoj ove sedmice, 61 posto Nijemaca reklo je da su izraelske vojne akcije u Gazi neopravdane jer donose previše civilnih žrtava. Samo 25 posto je izrazilo podršku Izraelu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.