open-navfaktor-logo
search
Detaljno opisali slučajeve
Reporteri bez granica podnijeli tužbu pred MKS-om zbog ratnih zločina nad novinarima u Gazi
Organizacija Reporteri bez granica (RSF) saopćila je danas da je pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) podnijela prijavu za ratne zločine počinjene nad novinarima u Pojasu Gaze.
01.11.2023. u 11:46
get url
text

- Ovi novinari su bili žrtve napada koji su, u najmanju ruku, bili ratni zločini koji opravdavaju provedbu istrage tužioca MKS-a - navodi se u saopćenju.

Tužba RSF-a detaljno opisuje slučajeve devetero novinara ubijenih od 7. oktobra u Gazi, koja je suočena sa izraelskim zračnim i kopnenim napadima od Hamasovog prekograničnog napada, te još dvoje novinara koji su ranjeni u toku rada.

Navedeno je da su u napadima u Gazi namjerno, potpuno ili djelomično uništene prostorije više od 50 medija.

Od početka sukoba između Izraela i Hamasa ubijeno je ukupno 38 novinara.

- Obim, ozbiljnost i ponavljajuća priroda međunarodnih zločina usmjerenih na novinare, posebno u Gazi, zahtijevaju prioritetnu istragu tužioca MKS-a. Pozivamo na ovo od 2018. godine. Trenutni tragični događaji pokazuju izuzetnu hitnost potrebe za akcijom MKS-a - rekao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

Ovo je treća tužba RSF-a pred MKS-om za ratne zločine nad palestinskim novinarima u Gazi od 2018. godine. Prva je podnesena u maju 2018. godine zbog novinara ubijenih ili povrijeđenih tokom "Velikog marša za povratak" u Gazi.

Druga je podnesen u maju 2021. godine nakon izraelskih zračnih napada na više od 20 medija u Pojasu Gaze.

Uporedo s tim, RSF je također podržao tužbu koju je Al Jazeera podnijela za ubistvo novinarke Shirin Abu Akleh na Zapadnoj obali 11. maja 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.