open-navfaktor-logo
search
Izbori u SAD-u
Republikanac koji je preminuo od koronavirusa, pobijedio na izborima u Sjevernoj Dakoti
Kandidat za državno zakonodavno tijelo savezne američke države Sjeverna Dakota, koji je umro od posljedica zaraze koronavirusom prošlog mjeseca, ipak je proglašen pobjednikom na izborima za svoj okrug u utorak.
04.11.2020. u 14:57
get url
text

Davidu Andahlu je dijagnosticiran COVID-19, hospitaliziran je zbog liječenja, ali je preminuo 5. oktobra. Imao je 55 godina u trenutku smrti, prenosi Independent.

Ali, rezultati objavljeni rano u srijedu pokazali su kako su Andahl i drugi republikanski kandidat, Dave Nehring, osvojili dva mjesta iz osmog distrikta Sjeverne Dakote. Andahl je odnio oko 36 posto glasova.

On je pobijedio na predizborima prije nego se zarazio koronavirusom, te je ostao na biračkom spisku čak i nakon smrti jer je prijevremeno glasanje već uveliko trajalo i nije bilo moguće raditi izmjene na listićima. Prema lokalnim zvaničnicima, oko jedne trećine glasova putem pošte u osmom distriktu je bilo već poslano do trenutka Andahlove smrti.

Sada je na Republikanskoj stranci da pronađe zamjenu za ovog kandidata.

Sjeverna Dakota je zabilježila preko 47.000 slučajeva infekcije koronavirusom do sada, a samo u utorak novih 1.100.

Andahlova majka, Pat Andahl, kazala je za Bismarck Tribune da ne zna gdje se njen sin mogao zaraziti, budući da je bio veoma oprezan tokom cijele pandemije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.