open-navfaktor-logo
search
Procjena CBBiH
Režijski troškovi značajno utječu na domaću inflaciju zbog rasta cijena plina i komunalnih troškova
Prema procjeni Centralne banke Bosne i Hercegovine, godišnji rast prosječnih potrošačkih cijena u drugom polugodištu mogao bi iznositi 3,7 posto. Predviđaju da bi osnovna inflacija mogla iznositi 6,1 posto i ukupna inflacija 6,4 posto u 2023. godini. Preliminarna procjena ukupne inflacije za četvrti kvartal iznosi 3,5 posto.
26.09.2023. u 09:52
get url
text

Centralna banka BiH (CBBiH) na temelju najnovijih podataka procjenjuje godišnji rast realnog BDP-a Bosne i Hercegovine u drugom kvartalu 2023. godine na 0,8 posto, što je identično prethodnoj procjeni iz juna.

- Procjenjujemo kako je uslužni sektor, prvenstveno djelatnosti vezane za turizam, dao značajan doprinos ekonomskoj aktivnosti u trećem kvartalu. Posljedično, u kontekstu slabljenja inflatornih pritisaka, procjenjujemo nešto viši rast realnog BDP-a u trećem u odnosu na prethodni kvartal - ističu iz CBBiH.

Imajući u vidu kako je trend pada industrijske proizvodnje i izvoza, na godišnjem nivou, nastavljen u julu, iz CBBiH navode da je izvjestan nastavak trenda skromne ekonomske aktivnosti i u trećem kvartalu.

- Naša prva procjena godišnjeg rasta realnog BDP-a u trećem kvartalu iznosi 0,9 posto. Ukoliko lična potrošnja i izvoz usluga ne budu kompenzirali pad vanjske potražnje u preostala dva mjeseca trećeg kvartala i u posljednjem kvartalu, u jesenskom krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija vrlo je izvjesno korigiranje realne ekonomske aktivnosti za 2023. godinu niže u odnosu na proljetni krug. U proljetnom krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija objavili smo kako u 2023. godini očekujemo skroman rast realnog BDP-a, od 1,6 posto - navode iz CBBiH.

Procjene CBBiH ukazuju na ublažavanje inflatornih pritisaka. Ipak, očekuju kako će inflacija u kratkoročnom razdoblju i dalje biti znatno viša od prosjeka za period otkad se službeno prikupljaju podaci o potrošačkim cijenama u BiH.

- Zvanično objavljena inflacija u BiH, od svega četiri posto u julu, ukazuje na neočekivano brzo usporavanje inflacije. Prosječan rast cijena promatran po entitetima bitno je različit. Prema podacima entitetskih agencija za statistiku, u Republici Srpskoj je u julu zabilježena godišnja inflacija od 5,2 posto, dok je u Federaciji BiH zabilježena inflacija od 2,8 posto, prema čemu je ova stopa inflacije daleko najniža u okruženju. Znatno usporavanje inflacije, prema službenim podacima, u junu i julu rezultiralo je revidiranjem naniže naših očekivanja vezanih za inflaciju u drugom polugodištu - ističu iz CBBiH.

Prema sadašnjoj procjeni CBBiH, godišnji rast prosječnih potrošačkih cijena u drugom polugodištu mogao bi iznositi 3,7 posto. Na osnovu preliminarnih procjena cjenovnih odjela za preostalih pet mjeseci tekuće godine. CBBiH procjenjuje da bi bazna inflacija mogla iznositi 6,1 posto i ukupna inflacija 6,4 posto u 2023. godini.

U proljetnom krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija CBBiH, projicirana je inflacija od 7,7 posto za 2023. godinu, dakle 1,3 postotna poena više u odnosu na trenutnu prognozu iz ovog izvještajnog perioda.

- Inflacija u BiH je, trenutno, primarno pod utjecajem promjena u nivou bazne inflacije, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te energenata, što ukazuje na sve izraženiji rast domaćih cijena. Odjeljak režijskih troškova ima sve značajniji utjecaj na domaću inflaciju, prvenstveno zbog rasta cijena plina, najamnina i komunalnih troškova. Uz to, cijene električne energije, kao najvažniji pododjeljak ukupnih režijskih troškova, u prvih sedam mjeseci 2023. godine bilježi značajan rast (6,8 posto), dok je njihov utjecaj na inflaciju u prošloj godini bio neznatan. Rast cijena električne energije, uz već prisutno povećanje cijena nafte i naftnih derivata, mogu dodatno povećati inflatorni pritisak u narednom periodu - navode iz CBBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.