open-navfaktor-logo
search
Ne žele u rat
Rusi masovno bježe, rasprodani letovi iz Moskve, hoće li Kremlj zatvoriti granice
Glasnogovornik Kremlja odbio je odgovoriti na pitanja o eventualnom zatvaranju ruskih granica kako bi se spriječio bijeg vojno sposobnih osoba nakon što je objavljena djelomična mobilizacija za potrebe rata u Ukrajini. 
21.09.2022. u 13:37
get url
text

VEZANI TEKST - Šojgu: Rusija će pozvati 300.000 rezervista na mobilizaciju radi kontrole "već oslobođenih teritorija" u Ukrajini

Karte na letovima iz Rusije brzo su se rasprodale nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio hitnu mobilizaciju 300.000 rezervista, prenosi britanska agencija Reuters. Podaci Google Trendsa pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, najpopularniju rusku web stranicu za kupnju aviokarata.

Direktni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji, oba odredišta koja Rusima omogućavaju ulazak bez vize, rasprodani su, prema podacima Aviasalesa.

Neke linije s međuslijetanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, također nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi od ruskog glavnog grada do Dubaija koštali više od 300.000 rubalja odnosno oko 9.300 KM - što je višestruki iznos prosječne mjesečne plaće.

Sinoć oko ponoći, odbrambeni analitičar Konrad Muzyka podijelio je screenshot na kojem se vidi da današnji let Turkish Airlinesa iz Moskve za Istanbul košta 80.000 rubalja, odnosno oko 2.700 KM. Oko 8:45 ujutro, nakon obraćanja Putina, letovi planirani za danas bili su rasprodani, a cijene ostalih su skočile u nebo.

Nešto više od pola sata kasnije, na web stranici Turkish Airlinesa letovi za sutra i petak također su bili rasprodani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.