open-navfaktor-logo
search
Potpisana uredba
Rusija preuzima kontrolu nad plinskim projektom Sahalin-2, novi udarac Zapadu
Ruski predsjednik Vladimir Putin podigao je uloge u ekonomskom ratu sa Zapadom i njegovim saveznicima uredbom kojom se preuzima potpuna kontrola nad plinskim i naftnim projektom Sahalin-2 na ruskom dalekom istoku. 
01.07.2022. u 15:00
get url
text

To je potez koji bi mogao izbaciti Shell i japanske investitore iz ovog projekta.

Uredbom, potpisanom u četvrtak, stvara se nova kompanija koja će preuzeti sva prava i obaveze kompanije Sakhalin Energy Investment Co, u kojoj Shell i dvije japanske trgovačke kompanije Mitsui i Mitsubishi imaju nešto manje od 50 posto dioničkog udjela, prenosi Reuters.

Uredba na pet stranica, koja dolazi nakon zapadnih sankcija nametnutih Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu, pokazuje da će Kremlj sada odlučiti mogu li strani partneri ostati.

Državna plinska kompanija Gazprom već ima 50 posto i jednu dionicu u Sahalinu-2, što čini oko četiri posto svjetske proizvodnje ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Taj potez prijeti poremećajem već tijesnog tržišta LNG-a, iako je Moskva rekla da ne vidi razlog za prekid isporuke Sahalina-2. Japan svake godine uvozi 10 posto svog LNG-a iz Rusije, uglavnom prema dugoročnom ugovoru sa ovim projektom.

Ovaj potez također povećava rizike s kojima se suočavaju zapadne kompanije koje još uvijek posluju u Rusiji.

Mnoge zapadne kompanije već su otišle iz Rusije, dok su druge najavile svoj odlazak, ali Putinov potez samo dodatno komplikuje ionako složen proces za one koji žele otići. Moskva priprema zakon, za koji se očekuje da će uskoro biti usvojen, kako bi se državi omogućilo da zaplijeni imovinu zapadnih kompanija koje odluče otići.

Shell, koji je već otpisao vrijednost svoje ruske imovine, prije nekoliko mjeseci jasno je dao do znanja da namjerava napustiti Sahalin-2 i da je u pregovorima s potencijalnim kupcima. Kompanija je danas saopćila da procjenjuje rusku uredbu.

Izvori su rekli da Shell vjeruje da postoji rizik da Rusija nacionalizira imovinu u stranom vlasništvu, dok je Putin nekoliko puta rekao da će Moskva uzvratiti Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima zbog zamrzavanja ruske imovine i drugih sankcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.