open-navfaktor-logo
search
Zbog Putina
Rusija tvrdi da je pokrenula krivični postupak protiv tužioca i sudija ICC-a
Ruska istražna komisija saopćila je u ponedeljak da je pokrenula krivični postupak protiv tužiocca Međunarodnog krivičnog suda (ICC) i sudija koji su u petak izdali nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine.
20.03.2023. u 13:31
get url
text

Komisija, nadležna za istraživanje teških zločina, saopćila je kako nema osnova za krivičnu odgovornost s Putinove strane, i da šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država.

Postupci tužioca ICC-a pokazali su znake zločina prema ruskom zakonu, tvrdi komisija - svjesno optuživanje nevine osobe za zločin i "pripremanje napada na predstavnika strane države koji uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplicirali međunarodni odnosi".

Ruska akcija simboličan je gest prkosa kao odgovor na potjernicu izdatu protiv Putina u petak, kojom su on i ruska povjerenica za prava djece optuženi za ratni zločin deportacije djece iz Ukrajine u Rusiju.

Kremlj je taj potez nazvao nečuvenim, ali pravno nevažećim jer Rusija nije potpisnica sporazuma kojim je stvoren ICC, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.