open-navfaktor-logo
search
Nesreća
Ruski avion pao na sjeveroistoku Afganistana
Putnički avion srušio se u pokrajini Badakhshan, na sjeveroistoku Afganistana.
21.01.2024. u 12:46
get url
text

Zabihullah Amiri, direktor za kulturu i informiranje pokrajine Badakhshan, rekao je da se putnički avion srušio u planinama Tohaka koje se nalaze između okruga Kuran-Munjan i Zibak, objavili su afganistanski mediji.

Napomenuo da je na područje gdje se dogodila nesreća ujutro upućen timovi za potragu i spašavanje.

Za sada nema informacija o broju putnika u avionu.

Talibanska administracija saopćila je naknadno da se nastavljaju akcije traženja i spašavanja ruskog aviona koji se srušio u pokrajini Badakhshan. Zabihullah Mujahid, glasnogovornik privremene vlade Afganistana, naveo je da je ruski avion sinoć nestao sa radara na granici Afganistana i Tadžikistana.

Podijelivši informaciju da afganistanske zračne snage nastavljaju s traženjem i spašavanjem u regionu, Mujahid je naveo da će više informacija imati kasnije.

Afganistansko Ministarstvo saobraćaja i civilnog zrakoplovstva saopćilo je da avion nije imao afganistanski zračni prostor na svojoj ruti i da se možda srušio zbog tehničkog kvara. Ruska Federalna agencija za zračni saobraćaj (Rosaviatsiya) objavila da je privatni avion koji se srušio sa šest ljudi u njemu registrovan u Rusiji.

Rosaviatsiya je saopćila da je model aviona Falcon 10, upisan u državni registar civilnih aviona Ruske Federacije, nestao sa radara sinoć u zračnom prostoru Afganistana u blizini granice sa Tadžikistanom.

U saopćenju se navodi da je avion bio čarter let zdravstvene službe na relaciji Gaja (Indija) - Taškent (Uzbekistan) - Žukovski (Rusija), a prva tačka polaska privatnog aviona bio je tajlandski aerodrom Utapao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.