open-navfaktor-logo
search
Budžetska pomoć
Ruski mobilisani vojnici imaju pravo na besplatno zamrzavanje sperme
Ruski vojnici, mobilisani za vojne operacije u Ukrajini, imat će pravo da svoju spermu besplatno zamrznu u kriobankama, javila je u srijedu ruska novinska agencija Tass.
28.12.2022. u 12:04
get url
text

Pozivajući se na Igora Trunova, predsjednika ruskog sindikata pravnika, Tass prenosi da je ministarstvo zdravstva odgovorilo na njegov apel za budžetsku pomoć tom planu.

Ministarstvo je "odredilo mogućnost finansijske podrške iz saveznog budžeta za besplatnu konzervaciju i skladištenje zametnih ćelija (spermatozoida) za građane mobilisane za učešće u specijalnoj vojnoj operaciji u 2022. - 2024. godini - kazao je Trunov.

Porodice također mogu besplatno koristiti pohranjeni biomaterijal ako njihovo obavezno zdravstveno osiguranje nalaže da to mogu učiniti.

Rusija je pozvala više od 300.000 rezervista da podrže, kako navodi, njenu "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini u akciji mobilizacije koja je pokrenuta u septembru.

Ta akcija navela je stotine hiljada ruskih muškaraca da pobjegnu iz zemlje kako bi izbjegli regrutaciju i izazvala najveće proteste protiv Kremlja otkako je Rusija poslala vojnike u Ukrajinu u februaru, podsjeća Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.