open-navfaktor-logo
search
Policijski dosje
Ruski patrijarh Kiril 1970-ih špijunirao u Švicarskoj za KGB
Ruski pravoslavni patrijarh Kiril, koji je snažan pristalica predsjednika Vladimira Putina, radio je za sovjetske obavještajne službe dok je živio u Švicarskoj 1970-ih, objavile su švicarske novine, pozivajući se na arhive sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.
06.02.2023. u 12:06
get url
text

Prema sedmičnim magazinima Sonntagszeitung i Le Matin Dimanche, dosje švicarske policije o čovjeku koji danas služi kao duhovni poglavar Ruske pravoslavne crkve "potvrđuje da je 'monsinjor Kiril', kako se pominje u ovom dokumentu, radio za KGB."

Dva lista navode da su dobili pristup dosijeu u švicarskom nacionalnom arhivu, prenosi AFP.

Kiril, koji je danas vatreni pobornik Putinovog rata u Ukrajini, živio je u Ženevi ranih 1970-ih, zvanično kao predstavnik Ruske pravoslavne crkve pri Svjetskom savjetu crkava (WCC).

Pod kodnim imenom "Mikhailov", Kirilova misija je bila da utiče na savjet, koji je već infiltriran od KGB-a, pišu novine.

Ruska pravoslavna crkva je odbila da komentariše Kirilove špijunske aktivnosti u Ženevi, dok je WCC tvrdio da nema informacija o tom slučaju, rekli su.

Ali, kako su izvijestili, arhivi su pokazali da je sovjetski cilj bio natjerati tu instituciju da osudi Sjedinjene Države i njihove saveznike i da ublaži kritike nedostatka vjerskih sloboda u Sovjetskom Savezu.

Patrijarhov nećak Mihail Gundjajev, koji trenutno predstavlja rusku crkvu u SSC-u u Ženevi, međutim, insistirao je Le Matin Dimancheu da njegov ujak "nije bio agent, iako je bio podvrgnut strogoj kontroli KGB-a".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.